Sušilniki hrane

Sušilnik hrane - najboljše orodje za dehidracijo hrane za daljše shranjevanje

Kaj so sušilniki hrane?

Sušilnik hrane, ki se pogosto imenuje dehidrator hrane, je kuhinjsko orodje, ki se uporablja za sušenje živil, kot so sadje, zelenjava, gobe, zelišča in meso. Živila se ohranijo s sušenjem, ki podaljša njihov rok trajanja in preprečuje nastanek mikrobov, plesni in kvasovk.

Sušilniki hrane so pogosto sestavljeni iz vrste zloženih polic ali pladnjev z grelnim elementom in ventilatorjem na dnu ali vrhu naprave. Za enakomerno sušenje živil na pladnjih se toplota proizvaja z grelnim elementom in kroži z ventilatorjem.

Vse, kar morate storiti, je, da na pladnje razporedite narezana ali sesekljana živila ter nastavite temperaturo in trajanje. Čas sušenja je odvisen od vrste in debeline sušene hrane, zato za najboljše rezultate upoštevajte navodila proizvajalca.

Alternativa sušenju na zraku je sušenje na soncu, ki pa traja veliko dlje (tudi več dni, da se popolnoma posuši) in za sušenje hrane potrebujete sončno območje z nizko vlažnostjo in minimalno temperaturo 30 °C. Če ne želite kupiti dodatnih naprav, lahko hrano poskusite posušiti tudi v pečici pri temperaturi 60 °C.

Na spletnem mestu Kulina boste našli nekaj vsestranskih električnih dehidratorjev priznanih podjetij, kot so WMF.

Ali je dehidrirana hrana enako zdrava kot sveža?

Dehidrirana hrana je lahko hranljiva in zdrava alternativa. Vendar pa ni tako koristna kot sveža hrana. Sušenje hrane lahko zmanjša količino zavržene hrane in predstavlja bolj zdravo alternativo nezdravim prigrizkom, kot sta čips ali popcorn. Vendar pa je, ključnega pomena, da uporabljate visokokakovostne sestavine in se izogibate dodanim sladkorjem in konzervansom.

Kakšne so prednosti uporabe električnega sušilnika hrane?

  • Dehidracija živil lahko prepreči rast škodljivih onesnaževalcev in tako podaljša njihov rok trajanja ter razpoložljivost skozi vse leto
  • Sušenje živil spremeni tudi okus in teksturo izdelkov, saj suha živila, kot je sadje, pogosto dobijo slajši in bolj koncentriran okus
  • Zmanjša težo in prostornino živil, ki jih je lažje skladiščiti
  • zlahka pripravite nekaj zdravih prigrizkov za otroke (suha jabolka s cimetom itd.) in celo božične okraske, kot so suhe pomarančne rezine