Parni lonci & vložki
Parni lonci in parni vložki - zdrav način kuhanja
Kako deluje parni lonec?
Lonci in vložki za kuhanje v pari so namenjeni kuhanju hrane s paro. V parnem loncu so živila nad vrelo vodo in ne v njej, para, ki nastaja, pa živila kuha z vlažnim vročim zrakom.
Ali je kuhanje v pari bolj zdravo od kuhanja ali dušenja?
S kuhanjem v pari živila bolje ohranijo svoja naravna hranila, okus, barvo, obliko in teksturo kot pri kuhanju ali dušenju v vodi. Kuhanje v pari je najboljši način za ohranjanje flavonoidov, spojin, ki lahko prispevajo in zagotavljajo koristi za zdravje v boju proti boleznim, ter vitaminov B in C, ki se pri drugih načinih kuhanja izgubijo.
Kako je videti vložek za parni stroj?
Obstajajo različne vrste parnih loncev, kot so enoplastni parni lonci, zloženi parni lonci, bambusovi parni lonci, parni vložki in parne košare. Običajno so izdelane iz aluminija ali nerjavnega jekla, dno košar pa je perforirano s številnimi luknjami. Košare z dvema nivojema omogočajo hkratno kuhanje različnih živil, eno nad drugim.
Kaj lahko kuhate v parnem loncu ali vložku za kuhanje v pari?
- zelenjava
- ribe
- meso in perutnina
- riž in žita
Kako kuhate v parnem loncu?
Kuhanje s parnim loncem ali vložkom za steblo je precej preprosto.
- v lonec dodajte malo vode,
- vstavite v vložek,
- v košarico položite zelenjavo
- zaprite pokrov lonca
- počakajte, da je zelenjava pripravljena (pazite, da je ne prekuhate, saj je kuhanje zelenjave "aldente" veliko boljše in bolj zdravo, kar je pravzaprav bistvo kuhanja v pari)
Ne pozabite, da je skupni čas kuhanja odvisen od vrste in količine zelenjave, ki jo kuhate, vendar lahko kuhanje v pari traja približno 30 do 45 minut. Če imate dvonivojski parni lonec, dajte živila, ki potrebujejo najdaljši čas kuhanja, v spodnji sloj, živila, ki potrebujejo manj časa, pa v zgornji sloj.
Na spletni strani Kulina boste našli tako lonce za kuhanje v pari kot tudi vložke za kuhanje v pari, zato ste na pravem mestu, če želite začeti kuhati bolj zdravo!