Noži za lupljenje
9 items total
Noži za lupljenje - vaši mali priročni pomočniki
Za kaj se uporablja nož za lupljenje?
Obiralci delajo to, kar pove že njihovo ime: s sadja in zelenjave odstranijo lupino ali jo olupijo. Imajo kratko, neprilagodljivo, rahlo ukrivljeno rezilo z robom na notranji strani ukrivljenosti
Kaj je dober nož za lupljenje?
- Večina nožev za lupljenje se večinoma uporablja za lupljenje sadja in zelenjave, zato morajo biti precej ostri.
- Ročaj mora biti ergonomičen, da vam ne zdrsne in se ne porežete, zato je treba skrbno preučiti izbiro najboljšega materiala, ki zagotavlja nadzor nad nožem med uporabo.
- Idealen material je ogljikovo ali podobno jeklo, saj dobro drži rob, ga je enostavno ostriti z mokrim kamnom in je enostaven za brušenje z jekleno palico.
Kakšna je razlika med nožem za obrezovanje in nožem za lupljenje?
Čeprav sta oba noža majhna in sta lahko zelo uporabna pri ravnanju z zelenjavo, med njima obstajajo nekatere razlike:
- Noži za lupljenje imajo pogosto rezilo dolgo od 5 do 10 centimetrov, noži za obrezovanje pa od 7,5 do 12,5 centimetra.
- Noži za lupljenje imajo ukrivljene, ptičje zobe, ki so kot nalašč za ustvarjanje čudovitih prilog, medtem ko imajo noži za obrezovanje ravne, dvojno poševne robove.
- Noži za lupljenje se večinoma uporabljajo za lupljenje sadja in zelenjave, medtem ko se noži za obrezovanje uporabljajo tudi za odstranjevanje sredice sadja in sekljanje manjših predmetov.
Za boljšo pripravo sadja in zelenjave si lahko ogledate tudi naše strgalnike za zelenjavo ter rezalnike in lupilnike mandoline.
Kako skrbeti za nož za lupljenje?
Kuhinjski noži so precejšnja naložba, zato če želite, da vam nož za lupljenje služi dolgo, upoštevajte ta preprosta pravila za čiščenje in shranjevanje nožev:
- noži so pogosto primerni za pomivanje v pomivalnem stroju, vendar priporočamo, da nož očistite ročno, saj lahko čistila za pomivanje v pomivalnem stroju poškodujejo površino jeklenega rezila
- če ima nož lesen ročaj, ga ne dajte v pomivalni stroj
- lesene ročaje redno mažite z lanenim oljem ali čebeljim voskom, da se ne izsušijo
- nože shranjujte ločeno, da se rezila ne bi potujila. Uporabite blok za nože ali etui za nože
- redno ostrite nož