Možnarji

4 items total
Možnar in tolkač GOURMET, porcelan, WMF
27,90 € –11 %
Možnar in tolkač GOURMET, porcelan, WMF
Na zalogi na spletu (8 pcs)
24,60 €
WM0645416040
Možnar in tolkač, 14 cm, granit, Cole & Mason
44,49 €
CMH100279
Možnar in tolkač, bordo rdeče barve, Emile Henry
49,49 € –27 %
36 €
EH340255

Morta in pestič - vaše večnamensko orodje za brušenje

Malta in pestič - delček zgodovine

Zgodovina možnarjev in pestilcev je bogata in sega več tisoč let nazaj. Domnevajo, da so prazgodovinska ljudstva hrano mlela in združevala s prvim možnarjem in pestilom. Uporaba možnarjev in pestilcev se je sčasoma razvila in so postali nepogrešljiv del opreme v številnih panogah, vključno s kemijo, kuhanjem in medicino.

Številne kulture, ki poudarjajo pristnost in odličnost tradicionalne priprave hrane, še danes pri kuhanju pogosto uporabljajo možnarje in pestilce. Je večnamenski pripomoček, ki ga lahko uporabite za vse od mletja začimb in zelišč, mešanja in mešanja sestavin do priprave pesta, marinad in past.

Kakšna je glavna funkcija možnarja in pestilca?

Glavni namen kuhinjskega možnarja in pestilca je mešanje in mletje sestavin, zlasti suhih, v fin prah ali pasto. Kuharji za pripravo aromatičnih mešanic za marinade, mešanice in omake pogosto uporabljajo možnar in pestilo za drobljenje zelišč, začimb in semen. Sestavine se lahko zmešajo z možnarjem in pestilom brez segrevanja, kar lahko občasno spremeni njihov okus ali vonj.

Smodnik in pestič se pogosto uporabljata tudi za izdelavo past, kot so pesto, curry pasta in začimbne mešanice. Sveža zelišča in začimbe lahko sprostijo svoje aromatične sestavine in naravna olja, če jih zdrobimo in zmeljemo v možnarju in pestilcu, s čimer dobimo bolj okusne in dišeče paste. Poleg tega lahko oreščke, semena in zrna s pomočjo možnarja in pestiča zdrobite v fino moko, ki jo lahko uporabite v številnih receptih za peko.

Kakšna je razlika med možnarjem in mlinčkom za začimbe?

Glavna razlika med možnarjem in pestilom ter mlinčkom za začimbe je v načinu mletja. V nasprotju z mlinčkom za začimbe, ki za drobljenje in mletje sestavin uporablja mehansko ali električno metodo, je treba sestavine v možnarju in pestilcu fizično drobiti in mleti.

Z možnarjem in pestilom lahko zmeljete majhne količine sestavin, groba površina možnarja pa pomaga sprostiti olje in okuse sestavin.

Mlinčki za začimbe pa so namenjeni obdelavi večjih količin sestavin, so hitri in odlični, kadar med večerjo potrebujete nekaj dodatnih začimb na mizi.

Če ste ljubitelj dobrega okusa v kuhinji, vas bo morda zanimala tudi naša ponudba nožev za zelišča, imenovanih mezzalunas, kuharskih nožev in tudi naša zbirka začimb.