Mezzaluna noži

3 items total

Mezzaluna - odlično orodje za vaša zelišča

Kaj je mezzaluna?

Mezzaluna (ali sekljalnik zelišč) je posebna vrsta noža z enim ali dvema ukrivljenima reziloma in ročajema na obeh koncih, s katerima se orodje med sekljanjem zelišč ziblje naprej in nazaj. Mezzaluna je italijanska beseda, ki pomeni "polmesec", kar se očitno nanaša na obliko rezalnika.

Čeprav se pogosto uporablja za sekljanje česna ali zelišč, ga lahko uporabite tudi za rezanje drugih živil.

Kako deluje mezzaluna?

Mezzaluna je vrsta kuhinjskega pribora, ki ima pogosto ročaja na obeh koncih enojnega ali dvojno ukrivljenega rezila. Tukaj je opisano, kako deluje:

  • Živilo, ki ga želite nasekljati, položite na desko za rezanje ali drugo ravno površino.
  • Mezzaluno držite za ročaje. Rezilo mora biti obrnjeno navzdol.
  • Rezilo položite na predmet in ga zibajte naprej in nazaj. Ukrivljeno rezilo mezzalune omogoča, da se ziblje naprej in nazaj, kar olajša hitro in učinkovito sekljanje zelišč, zelenjave in drugih sestavin.

Kakšne so prednosti mezzalun?

Uporaba sekljalnika za zelišča ima naslednje prednosti:

  • Mletje in sekljanje: Če ne znate rezati zelišč s kuhinjskim nožem, je mezzaluna odlična alternativa za mletje in rezanje zelišč. Iz njega lahko s pomočjo možnarja in pestiča pripravite okusen pesto ali pasto.
  • Varčevanje s časom: Če se z njim pravilno ravna, lahko zelišča sesekljate hitreje kot z nožem
  • Varnost: ročaj mezzalune zagotavlja čvrst oprijem in odličen nadzor nad delom, zato je varnejši od noža
  • Vsestranska uporaba: Čeprav se mezzaluna običajno uporablja za sekljanje zelišč ali česna, jo lahko uporabite tudi za sekljanje drugih stvari, kot sta sir ali meso, mletje začimb, če nimate mlina za začimbe, in celo rezanje pice.