Oglje, briketi & netilci ognja

8 items total
Aroma deska ALDER, set 2 kosov, 30 x 15 cm, les jelše, Rösle
19 €
ROS25167
Drva za žar, 12 kg, Höfats
Drva za žar, 12 kg, Höfats
Na zalogi na spletu (9 pcs)
29,95 €
HO370
Lesni sekanci bukev, 750 g, Rösle
Lesni sekanci bukev, 750 g, Rösle
Na zalogi na spletu (1 pcs)
11 €
ROS25104
Set za netenje ognja, Petromax
Set za netenje ognja, Petromax
Na zalogi na spletu (1 pcs)
2 €
PET701973
Aroma deska ALDER, set 2 kosov, 40 x 19,5 cm, les jelše, Rösle
25 €
ROS25174
Briketi CABIX PLUS, 3 kg, Petromax
Briketi CABIX PLUS, 3 kg, Petromax
Na zalogi na spletu (14 pcs)
14 €
PET740132
Lesni sekanci češnja, 750 g, Rösle
11 € –9 %
Lesni sekanci češnja, 750 g, Rösle
Na zalogi na spletu (1 pcs)
10 €
ROS25105
Lesni sekanci hikorije, 750 g, Rösle
11 € –9 %
Lesni sekanci hikorije, 750 g, Rösle
Na zalogi na spletu (3 pcs)
10 €
ROS25103

Oglje, briketi in podžigalniki - obvezen spremljevalec za piknike na prostem

Mnogi ljudje poleti radi pečejo na žaru, vendar je včasih težko zakuriti ogenj. Tu pridejo na vrsto zažigalniki in briketi za oglje. Kakšna je razlika med ogljem in briketi pri peki na žaru?

Razlike med peko na žaru z ogljem in briketi.

Žarjenje z ogljem:

 • Sestava: Oglje nastane z zgorevanjem lesa brez prisotnosti kisika, pri čemer se postopek imenuje piroliza. Tako nastane material, bogat z ogljikom, z minimalno količino vlage in hlapnih spojin.
 • Videz: Oglje je navadno nepravilnih oblik in velikosti ter spominja na zogleneli les.
 • Razsvetljava: Oglje se zaradi manjše gostote in odsotnosti vezivnih snovi prižge hitreje in lažje kot briketi.
 • Čas gorenja: Oglje gori bolj vroče in hitreje kot briketi. Ta proizvaja večjo količino toplote, zato je idealna za peko mesa in hitro kuhanje.
 • Okus: Ker je oglje v bistvu zogleneli les, v primerjavi z briketi daje hrani bolj naraven in nežen okus po dimu.
 • Proizvodnja pepela: Oglje proizvaja manj pepela kot briketi, kar pomeni, da je po peki na žaru potrebno manj čiščenja.
 • Vsestranskost: Oglje je primerno za peko na žaru pri visokih temperaturah in hitro kuhanje. Pogosto jo imajo radi puristi in tisti, ki dajejo prednost okusu pred udobjem.

Žarjenje z briketi iz oglja:

 • Sestava: Briketi so izdelani iz mešanice oglja v prahu, premoga, škrobnega veziva in drugih dodatkov. To mešanico stisnemo v enotne oblike.
 • Videz: Briketi so enotne velikosti in oblike, običajno valjaste ali vzglavnik.
 • Razsvetljava: Zaradi gostejše sestave in vezivnih snovi lahko traja dlje, da se briketi prižgejo. Nekateri briketi so predhodno namočeni v tekočino za vžigalico, da se lažje vžgejo.
 • Čas gorenja: Briketi gorijo bolj enakomerno in enakomerno kot oglje. Pri njih je toplota bolj stabilna in enakomerna v daljšem obdobju kuhanja.
 • Okus: Briketi lahko vsebujejo dodatke, ki vplivajo na okus, in nekateri menijo, da imajo rahlo kemičen okus. Vendar pa številni proizvajalci zdaj izdelujejo brikete z minimalno količino dodatkov, da bi zmanjšali to težavo.
 • Proizvodnja pepela: Briketi v primerjavi z ogljem proizvajajo več pepela. Zaradi tega lahko med daljšim pečenjem na žaru pogosteje čistite pepel.
 • Doslednost: Zaradi enakomerne sestave briketi zagotavljajo bolj predvidljivo toploto in zgorevanje, zato so zanesljiva izbira za daljše kuhanje.
 • Udobje: Briketi so priročni za uporabo, zlasti pri počasnem in nizkem kuhanju, saj zagotavljajo enakomernejšo toploto v daljšem časovnem obdobju.

Če povzamemo, je izbira med uporabo oglja ali briketov za oglje v veliki meri odvisna od vaših želja pri peki na žaru in vrste pečenja, ki jo nameravate izvajati. Oglje je priljubljeno zaradi svojega naravnega okusa in visoke toplotne moči, medtem ko briketi zagotavljajo doslednost in daljši čas gorenja. Nekatere blagovne znamke ponujajo briketi višje kakovosti z manj dodatki, da bi zagotovili boljši okus in hkrati ohranili udobje daljšega časa gorenja.

Na spletni strani Kulina lahko kupite tudi druge pripomočke za peko na žaru, kot so pripomočki za žar, rešetke za žar ali posebne posode za žar.