Počasni sokovniki

1 items total
Sokovnik za hladno stiskanje EVO820, kovinsko siva mat, Kuvings
549 €
KVGSOKE820GMM

Počasni sokovniki - bolj zdrav način uživanja svežega sadja

Kakšno sadje lahko stisnete v sokovnik na hladno stiskanje?

sokovnik na hladno stiskanje, znan tudi kot žvečilni sokovnik, je vrsta sokovnika, ki v primerjavi s tradicionalnimi centrifugalnimi sokovniki deluje z manjšo hitrostjo. Počasni sokovniki so znani po tem, da iz sadja in zelenjave iztisnejo sok, pri tem pa ohranijo več hranilnih snovi, encimov in okusov. Z njimi lahko stisnete veliko različnih vrst sadja, tukaj pa je nekaj najpogostejših vrst sadja, ki jih lahko običajno stisnete s sokovnik na hladno stiskanje:

 1. Citrusni sadeži: Počasni sokovniki so odlični za pridobivanje soka iz citrusov, kot so pomaranče, grenivke, limone in limete. Počasno stiskanje pomaga ohraniti naravne okuse in hranilne snovi sadja.

 2. Jabolka: V sokovnik na hladno stiskanjelahko sočite jabolka, tako sladke kot kisle sorte. Pred iztisom soka odstranite semena in sredico.

 3. Jagodičevje: Počasni sokovniki lahko obdelujejo jagodičevje, kot so jagode, borovnice, maline in robide. Ti sadeži morda ne dajejo toliko soka kot drugi, vendar jih je še vedno mogoče iztisniti v sok.

 4. Grozdje: Grozdje lahko iztisnete v sokovnik na hladno stiskanje in tako pripravite svež grozdni sok. To vključuje tako rdeče kot zelene sorte.

 5. Hruške: Hruške lahko sočimo, ko odstranimo semena in sredico. Sokom dodajo sladek in blag okus.

 6. Granatna jabolka: S počasnimi sokovniki lahko iz granatnih jabolk učinkovito iztisnete sok. S počasnim postopkom se iz pešk (semen) iztisne več soka, ne da bi jih razbili.

 7. Melone: Melone, kot sta lubenica in melona, lahko sočite v sokovnik na hladno stiskanje. Vendar imajo visoko vsebnost vode in morda ne proizvedejo tako koncentriranega soka kot gostejše sadje.

 8. Ananas: Ananas lahko sočite v sokovnik na hladno stiskanje. Pred iztisom soka odstranite trdo zunanjo lupino.

 9. Kivi: Po olupitvi lahko iz kivija iztisnemo sok. Sokom dodajo pikanten in osvežujoč okus.

 10. Koščičasto sadje: Sadje, kot so breskve, slive in nektarine, lahko sočite v sokovnik na hladno stiskanje. Pred iztisnitvijo soka odstranite peške.

 11. Mango: Mango se lahko soči v sokovnik na hladno stiskanje , potem ko odstranite lupino in koščico. Sokom dodajo tropski in sladek okus.

Ne pozabite, da sadje pred pripravo soka ustrezno pripravite. Pri tem jih običajno temeljito operite, po potrebi olupite in odstranite semena, koščke ali trde dele. Čeprav so počasni sokovniki vsestranski, lahko nekateri sadeži dajejo več soka in hranilnih snovi kot drugi, zato je dobro eksperimentirati z različnimi kombinacijami, da najdete svoje najljubše okuse.

Kakšna je razlika med počasnim in navadnim sokovnikom?

Počasni sokovniki se razlikujejo od navadnih sokovnikov po tem, da se med delovanjem navadnega sokovnika lahko izgubijo vitamini, minerali in druga pomembna hranila, ki so občutljivi na toploto. To je posledica trenja rezil v navadnem sokovniku, ki povzročajo toploto.

Navadni električni sokovniki delujejo tako, da sadje razrežejo na koščke s hitro hitrostjo, ki pogosto presega 20.000 vrtljajev na minuto, in iztisnejo sok. sokovnik na hladno stiskanjepa se vrti od 30- do 200-krat na minuto.

Običajni sokovniki med postopkom sočenja povečajo tudi količino kisika, ki se dodaja soku, kar pospešuje oksidacijo in lahko povzroči tudi izgubo hranilnih snovi. Tako počasni sokovniki na splošno ponujajo bolj kakovosten sok z več hranilnimi snovmi in bolj naravnim okusom.

Kakšne so prednosti uporabe počasnih sokovnikov?

Najpomembnejša prednost sokovnik na hladno stiskanjeje, da ustvarja sok z več vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi. Ne samo, da iz njih dobite boljši sok, ampak so tudi boljšega okusa!

Poleg tega lahko s počasnimi sokovniki sočite zelenolistno zelenjavo, kot so meta, ohrovt, pšenična trava in druga zelena zelenjava. Z njim lahko obdelujemo tudi oreščke in kavna zrna. Prednost sokovnik na hladno stiskanje je tudi ta, da lahko vanj vstavite celotno sadje. Sok se iztisne iz sokovnika in se prelije neposredno v posodo. Kožice, pulpa, semena in peclji iz tropin se dajo v drugo posodo.

Poleg tega so bistveno tišji od običajnih sokovnikov.

Druge zbirke sokovnikov priznanih podjetij so na voljo na spletni strani Kulina, vključno z električnimi sokovniki in ročnimi stiskalnicami za agrume.