Posode za žar

1 items total

Jedi za žar - razširite svoja obzorja pri peki na žaru

Katere jedi na žaru so na voljo na spletni strani Kulina?

Na spletnem mestu Kulina vam ponujamo številne pripomočke in posode za peko na žaru, s katerimi boste lahko razširili svoj jedilnik za peko na žaru. Med izdelki v tej kategoriji so na voljo:

  • ponve in pladnji za peko na žaru
  • plošče za peko na žaru
  • posoda za kuhanje na prostem - lonci, kotli in ponve za peko v pečici Duch (potice in ponve za peko na žaru)
  • kamni za pico

Na žaru lahko pripravite veliko različnih jedi, od mesa in morskih sadežev do zelenjave in sladic. Žarjenje ali pečenje na odprtem ognju daje živilom edinstven okus in teksturo, zato je to vsestranski način kuhanja različnih sestavin. Tukaj je nekaj vrst jedi, ki se običajno pripravljajo na žaru ali odprtem ognju:

Meso:

  • Zrezki (npr. ribeye, sirloin, file mignon)
  • Burgerji in polžki
  • Svinjske kotlete
  • Jagnječje kotlete
  • Piščančje prsi, stegna in krila
  • Rebrca (otroška hrbtna, rezervna rebra)
  • Klobase in hot dogi
  • Kebabi (meso na ražnju z zelenjavo)
  • Dušene jedi
  • Pečenke

Morski sadeži:

  • Ribji fileji na žaru (npr. losos, postrv, tilapija)
  • Kozice in kozice
  • Pokrovače
  • Humrovi repi
  • Cela riba (npr. brancin, polenovka)

Zelenjava:

  • Paprika
  • Bučke in druge poletne bučke
  • Jajčevci
  • Gobe Portobello
  • Koruza na kolobarju
  • Šparglji
  • Čebula in por

Sadje:

  • Ananas na žaru
  • Breskve ali nektarine na žaru
  • Melona na žaru
  • Banane na žaru (pogosto se uporabljajo za sladice)

Pica: Pri tem se testo za pico peče neposredno na rešetkah žara, nato pa se mu dodajo omaka, sir in drugi dodatki.

Kruhi: Na žaru lahko spečete rezine kruha, bagete ali ploščate kruhke, da pripravite sendviče ali crostinije na žaru.

Sladice:

  • Sadna nabodala na žaru
  • Quesadillas z desertom na žaru
  • Torta na žaru ali torta z angelsko hrano
  • S'mores na žaru

Dodatne jedi:

  • Krompir na žaru (rezine, klini, paketi iz folije)
  • Zelenjavne mešanice na žaru
  • Solate na žaru (na primer rimska solata na žaru)

Globalne jedi:

  • Jedi v slogu Tandoori (marinirano meso ali zelenjava)
  • Korejski žar (npr. bulgogi)
  • Bližnjevzhodni kebabi (npr. shish taouk)
  • Brazilski churrasco (različne vrste mesa, pripravljene na nabodalih)
  • Argentinski asado (mešani žar iz mesa)

To je le nekaj primerov jedi, ki jih je mogoče pripraviti na žaru z uporabo posebne dodatne opreme. Peka na žaru ponuja številne kulinarične možnosti, saj lahko eksperimentirate z različnimi okusi, začimbami in tehnikami ter ustvarite okusne in nepozabne jedi.

Kakšna je razlika med krožniki in lonci, ki se uporabljajo za peko na žaru, in običajnimi?

Posoda za peko na žaru, kot so nizozemske pečice, se od običajne posode razlikuje v več pogledih.

  • Material: plošče in lonci za žar so pogosto izdelani iz materialov, ki so odporni na vročino, imajo dolgo življenjsko dobo in so namenjeni uporabi na prostem. Ta je lahko iz emajla, jekla ali litega železa.
  • Površina - Plošče za žar imajo pogosto posebno površino, ki je namenjena temu, da se na jedi pojavijo značilne oznake žara. Površina je lahko rebrasta, ravna ali kombinacija obeh.
  • Velikost in oblika - Za različne vrste živil in konfiguracije za peko na žaru so plošče za žar BBQ in nizozemske pečice na voljo v različnih velikostih in oblikah. Nekatere plošče so dovolj velike, da pokrijejo celoten žar, druge pa so narejene za en sam gorilnik.

Na spletni strani Kulina lahko kupite tudi druge pripomočke za peko na žaru, kot so pripomočki za BBQ in rešetke za BBQ.