Strokovnjaki vam bodo povedali, da je ponev z nelepljivim premazom namenjena pripravi umešanih jajc in nežnih sestavin, kot so ribe, pri katerih se želimo izogniti prijemanju. Resnica je, da so ponve z nelepljivo prevleko v večini gospodinjstev priljubljene zaradi svoje enostavnosti in lahkega čiščenja. Njihova slabost pa je krajša življenjska doba v primerjavi npr. z jeklenimi ali litoželeznimi ponvami. Kako podaljšati njihovo življenjsko dobo?
Poneve z nelepljivim premazom olajšajo kuhanje in čiščenje, vendar zahtevajo pravilno nego. Naučite se ravnati z njimi tako, da vam bodo zdržale čim dlje in ostale zdravstveno neoporečne.

Najboljše ponve z nelepljivo prevleko glede na ocene strank

Pri ponvah z nelepljivo prevleko je priporočljivo doplačati in izbrati ponev od kakovostnega preverjenega proizvajalca. Tako ste prepričani, da nelepljiva plast ne vsebuje zdravju škodljivih snovi, kot so PFOA, svinec ali kadmij.
Kakovostna površina se prav tako ne bo tako zlahka opraskala kot pri cenejših ponvah. Še vedno pa velja, da če pride do praske, je čas, da ponev zamenjate z novo. Zaradi mehanskih poškodb se lahko sprostijo deli površine, ki jih ne želimo imeti v hrani.
Na srečo pa obstajajo preprosti postopki, s katerimi lahko zagotovite, da bo ponev čim dlje ostala v odličnem in neoporečnem stanju.
4 PRAVILA ZA PODALJŠANJE ŽIVLJENJSKE DOBE PONVE S PREMAZOM PROTI PRIJEMANJU
1. Uporaba ustreznih pripomočkov
Če bi si iz tega članka morali zapomniti samo eno stvar, bi bila to ta: Izogibajte se kovinskim pripomočkom. Lopatke, klešče, vilice, lopatice – vse kovinsko pospravite nazaj v predal. Da bi preprečili praske na premazu proti prijemanju, morate izbirati med drugimi materiali:

Leseno orodje
Les je odličen material za kuhanje v ponvi s premazom proti prijemanju. Je dovolj močan, da z njim dobro upravljate tudi s težjimi in tršimi sestavinami, hkrati pa je nežen do površine ponve.
Ne pozabite, da les ni preveč odporen na visoke temperature, zato leseno orodje, ko ga ne uporabljate, pospravite na varno stran od ponve in vira toplote.

Silikonski pripomočki
Silikon je zdravju varen material, ki si je hitro pridobil častno mesto v naših kuhinjah. Je odporen na visoke temperature in tudi mehak, zato je odličen na primer za obračanje jajc in drugih nežnih sestavin, hkrati pa ne poškoduje površine ponve.

Najlonsko orodje
Pri kuhanju na površini, ki se ne prijema, je priljubljena in varna izbira tudi kuhinjsko orodje iz najlona. Med njihove glavne prednosti spada to, da so lahki in jih lahko dobite v številnih različnih različicah. Najlon je močnejši od silikona, vendar je njegova temperaturna odpornost nekoliko slabša. Če ga dlje časa izpostavite visoki temperaturi, se lahko stopi. Tako kot pri lesu tudi tukaj velja, da najlonskega orodja ne smete puščati na viru toplote.
Izjemno trpežne ponve proti sprijemanju iz titana
2. Pravilni postopki pri kuhanju
Pri sami pripravi jedi na ponvi proti sprijemanju je za njeno daljšo življenjsko dobo pomembno upoštevati nekaj preprostih pravil:
- Nikoli ne segrevajte prazne ponve. Prepričajte se, da je na hladni ponvi maščoba ali pa nekatere sestavine, preden vklopite štedilnik. To bo zagotovilo, da bo ponev dosegla želeno temperaturo, ne da bi bila ogrožena plast proti sprijemanju.
- Izogibajte se uporabi olj v spreju. Če večkrat uporabljate olje v spreju, se bo postopoma na površini proti sprijemanju ustvarila tanka oljna plast, ki jo je težko popolnoma očistiti, sčasoma pa bi to poškodovalo površino ponve in njeno sposobnost proti sprijemanju.
- Ne izpostavljajte ponve previsokim temperaturam. Površine proti sprijemanju se najbolje razumejo z nižjimi do srednjimi temperaturami. Če morate za določeno jed doseči res visoke temperature (na primer za popolno zapekanje zrezka), raje uporabite ponev iz drugega materiala, na primer jekla, litega železa ali nerjavečega jekla.


3. Nežno čiščenje
Zlato pravilo vzdrževanja ponve proti prijemanju: ne pomivajte je v pomivalnem stroju. Visoke temperature in abrazivi v pomivalnih tabletah poškodujejo površino ponve, pri dolgotrajnejšem pomivanju v pomivalnem stroju pa je skoraj gotovo, da bo ponev kmalu dotrajala. Namesto tega privoščite ponvi nežno ročno pomivanje – topla voda, detergent in mehka stran gobice bodo z večino primerov opravili z lahkoto. Ponev po kuhanju tudi pustite, da se popolnoma ohladi, preden jo začnete čistiti. Nenadne spremembe temperature ne vplivajo dobro na premaz proti prijemanju.
In če že potrebujete malo več moči, ko so na ponvi prilepljeni ostanki, ki jih z gobico ne morete odstraniti, ne posegajte po žičnati krtači. Namesto tega poskusite naslednji postopek:
- V ponev nalijte malo vode in jo na štedilniku na srednji temperaturi zavrite.
- Z leseno ali najlonsko lopatico poskusite odstraniti zažgane ostanke.
- Če nekaterih mest ne morete očistiti zažganih ostankov, v vročo vodo v ponvi dodajte tri žlice kisa, tri žlice jedilne sode in pustite, da nekaj časa vre.
- Kis in soda bi morala odstraniti tudi najbolj trdovratne zažgane ostanke.
- Izklopite štedilnik in pustite, da se ponev z vsebino ohladi.
- Nato ponev operite le z mehko gobico in detergentom ter jo osušite.
4. Pravilno shranjevanje
Če pospravljate ponve v omarice in jih zlagate eno na drugo, je pomembno, da preprečite stik med kovinskim dnom ponve in premazom proti prijemanju. Za to lahko uporabite posebne podloge ali pa zadostuje bombažna kuhinjska krpa ali brisača. S tem preprečite poškodbe premaza proti prijemanju med shranjevanjem.

Sklep...
Če upoštevate vse točke pravilne nege, lahko večkratno podaljšate življenjsko dobo ponve s premazom proti prijemanju. Po našem mnenju je to rezultat, ki je vreden truda. Torej, ko naslednjič investirate v kakovostno ponev z nelepljivo prevleko, lahko to storite z zavedanjem, da jo boste tokrat uživali veliko dlje.