Zdaj vam bomo nekoliko podrobneje razložili, kako pripraviti povsem novo jekleno ponev, da bo imela premaz proti prijemanju in vam bo služila celo življenje.
Novo ponev operite z vročo vodo – ne mlačno ali toplo, ampak res vročo – in z mehko gobico in kapljico detergenta odstranite plast čebeljega voska, ki je ščitila ponev, da med shranjevanjem ne bi rjavela.
Ponev osušite tako temeljito, da na njej ne bo ostala niti kapljica vode.
Na ponev nalijte olje in tanko plast razporedite po celotni površini, vključno z robovi. Segrevajte na srednji temperaturi. Po približno treh minutah bo površina ponve začela temneti, po približno 10 minutah pa se bo iz nje začelo kaditi in notranjost bo zapečena do rjave barve.
Pustite, da se ponev ohladi in odvečno olje obrišite s papirnato brisačo.
Na koncu ponev še enkrat segrejte, da zaključite postopek žganja. Tokrat pa samo še približno dve minuti, dokler površina ne bo skoraj črna. Poenostavljeno povedano velja, da bolj kot je notranjost temna, boljše lastnosti bo imela jeklena ponev.
Jeklena ponev je naložba v vašo kuhinjo, ki se vam bo oddolžila z leti zvestega služenja – če ji boste privoščili ustrezno nego. Ni nič zapletenega, zadostuje nekaj preprostih korakov in vaša ponev bo postala vaša desna roka pri kuhanju. Poglejmo si, kako to storiti.
- Oprati z vročo vodo.
- Popolnoma posušiti.
- Izžgati in premazati z oljem.
Priljubljene jeklene ponve


Obnova premaza proti prijemanju jeklene ponve
Če ponev izgubi premaz proti prijemanju, je njena površina preveč lepljiva ali se na njej pojavi rja, ponovite celoten postopek zapeke.

Ne pozabite, da so za jeklene ponve najbolj primerna rastlinska olja z visoko točko dimljenja. Torej olja, ki prenesejo najvišje temperature, kot sta na primer repično ali sončnično olje.
Pred kuhanjem ponev dovolj dolgo segrevajte. Le tako boste preprečili prijemanje hrane.
Jed pripravljajte pri srednjih temperaturah. Previsoka temperatura povzroča prijemanje in predvsem zažiganje jedi. Prav tako sestavin ne obračajte prezgodaj, temveč jim pustite dovolj časa, da se na njih naredi skorja in se same odlepijo od površine ponve.
Čiščenje jeklene ponve
Jeklenih ponvi nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju. Saj odstranjuje zaščitni sloj in dodatno prispeva h koroziji. Ponve tudi ne namakajte, v idealnem primeru je sploh ne pomivajte in sploh ne uporabljajte detergentov, žičnih gobic itd. Za ohranitev nelepljivosti bi moralo zadostovati, da ponev obrišete s papirnato brisačo. Če pa je kljub temu treba odstraniti ostanke s ponve, uporabite vročo vodo in gobico ali krtačo. Po pomivanju ponev temeljito posušite in jo rahlo naoljite. Če je potrebno, ponovite postopek zapekanja. Pazite tudi, da je ponev shranjena na suhem mestu, da ne pride do korozije.