Vodnik za nego jeklene ponve: kako zagotoviti življenjsko dobo ponve

Jeklena ponev je naložba v vašo kuhinjo, ki se vam bo oddolžila z leti zvestega služenja – če ji boste privoščili ustrezno nego. Ni nič zapletenega, zadostuje nekaj preprostih korakov in vaša ponev bo postala vaša desna roka pri kuhanju. Poglejmo si, kako to storiti.



  1. Oprati z vročo vodo.
  2. Popolnoma posušiti.
  3. Izžgati in premazati z oljem.
Samo tako boste dosegli lastnosti, ki jih proizvajalec deklarira za jekleno ponev. S tem postopkom pride do t.i. zapečatenja, ki na ponvi ustvari polimerno površino. Kar je edina resnično zdravju neškodljiva nelepljiva površina, ki hkrati ščiti ponev pred korozijo.


Priljubljene jeklene ponve

ocelová pánev před vypálením
Seasoning
Priprava povsem nove ponve

Zdaj vam bomo nekoliko podrobneje razložili, kako pripraviti povsem novo jekleno ponev, da bo imela premaz proti prijemanju in vam bo služila celo življenje.

Novo ponev operite z vročo vodo – ne mlačno ali toplo, ampak res vročo – in z mehko gobico in kapljico detergenta odstranite plast čebeljega voska, ki je ščitila ponev, da med shranjevanjem ne bi rjavela.

Ponev osušite tako temeljito, da na njej ne bo ostala niti kapljica vode.

Na ponev nalijte olje in tanko plast razporedite po celotni površini, vključno z robovi. Segrevajte na srednji temperaturi. Po približno treh minutah bo površina ponve začela temneti, po približno 10 minutah pa se bo iz nje začelo kaditi in notranjost bo zapečena do rjave barve.

Pustite, da se ponev ohladi in odvečno olje obrišite s papirnato brisačo.

Na koncu ponev še enkrat segrejte, da zaključite postopek žganja. Tokrat pa samo še približno dve minuti, dokler površina ne bo skoraj črna. Poenostavljeno povedano velja, da bolj kot je notranjost temna, boljše lastnosti bo imela jeklena ponev.

Jeklene ponve
obnovení nepřilnavosti ocelové pánve

Obnova premaza proti prijemanju jeklene ponve

Če ponev izgubi premaz proti prijemanju, je njena površina preveč lepljiva ali se na njej pojavi rja, ponovite celoten postopek zapeke.

ocelova panev po vypaleni
Kako kuhati v jekleni ponvi

Ne pozabite, da so za jeklene ponve najbolj primerna rastlinska olja z visoko točko dimljenja. Torej olja, ki prenesejo najvišje temperature, kot sta na primer repično ali sončnično olje.

Pred kuhanjem ponev dovolj dolgo segrevajte. Le tako boste preprečili prijemanje hrane.

Jed pripravljajte pri srednjih temperaturah. Previsoka temperatura povzroča prijemanje in predvsem zažiganje jedi. Prav tako sestavin ne obračajte prezgodaj, temveč jim pustite dovolj časa, da se na njih naredi skorja in se same odlepijo od površine ponve.


Jeklene ponve

Čiščenje jeklene ponve

Jeklenih ponvi nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju. Saj odstranjuje zaščitni sloj in dodatno prispeva h koroziji. Ponve tudi ne namakajte, v idealnem primeru je sploh ne pomivajte in sploh ne uporabljajte detergentov, žičnih gobic itd. Za ohranitev nelepljivosti bi moralo zadostovati, da ponev obrišete s papirnato brisačo. Če pa je kljub temu treba odstraniti ostanke s ponve, uporabite vročo vodo in gobico ali krtačo. Po pomivanju ponev temeljito posušite in jo rahlo naoljite. Če je potrebno, ponovite postopek zapekanja. Pazite tudi, da je ponev shranjena na suhem mestu, da ne pride do korozije.

Pogosta vprašanja
Najpogosteje zastavljena vprašanja
Zakaj se mi hrana prijema na jekleno ponev?
Verjetno zato, ker postopek zapekanja ni uspel. Ponovite ga.
Kako pravilno zapeči novo jekleno ponev?
Ponev operite z vročo vodo in detergentom, jo osušite, nanesite tanek sloj rastlinskega olja in jo segrejte na srednje visoki temperaturi, dokler se olje ne začne kaditi. Pustite, da se ponev ohladi, obrišite odvečno olje in ponev ponovno na kratko segrejte.
Ali lahko jekleno ponev pomivam v pomivalnem stroju?
Ne, pomivanje v pomivalnem stroju lahko odstrani zaščitni sloj in povzroči rjavenje.
Katera vrsta maščobe je najboljša za kuhanje v jekleni ponvi?
Najboljša so rastlinska olja z visokim dimnim pragom, kot sta sončnično ali repično olje. Ne uporabljajte masla ali olivnega olja pri visokih temperaturah, ker imata nižjo točko dimljenja in lahko začneta goreti.
Kaj naj storim, če se na jekleni ponvi pojavi rja?
Odstranite jo z nežno žično krpo ali brusilno gobico in nato ponev ponovno zapečite.
Kako ohraniti jekleno ponev, da se nanjo hrana ne prijema?
Po uporabi ponev samo obrišite s papirnato brisačo. Če je potrebno, jo operite s toplo vodo, temeljito posušite in nato namažite s tanko plastjo olja.
Ali lahko uporabljam jekleno ponev na indukcijski kuhalni plošči?
Da, jeklene ponve so združljive z indukcijskimi kuhalniki. Prepričajte se, da ima ponev ravno dno za optimalen stik z indukcijsko ploščo.
Kako obnoviti premaz proti sprijemanju jeklene ponve?
Ponev ponovno zapečite. Ta postopek bo obnovil lastnosti proti sprijemanju in podaljšal življenjsko dobo ponve.