- Operite novo ponev s toplo vodo z mehko gobo in kapljico detergenta za posodo, odstranite plast čebeljega voska z obeh strani ponve. Ta vosek ščiti ponev pred rjavenjem med shranjevanjem.
- Ponev temeljito osušite. Izberite gorilnik, ki ustreza velikosti osnove ponve.
- Segrejte ponev na srednji temperaturi. V ponev nalijte približno 1 mm olja in ga segrevajte, dokler se olje ne začne kaditi (med začinjanjem ponev obračajte, da olje doseže notranje strani).
- Po približno treh minutah se bo površina ponve začela temniti. Po približno 10 minutah se bo začelo kaditi in notranjost bo postala rjava (glejte video). Rjava je pravilna barva za vašo ponev. Ne, nikoli več ne bo srebrna.
- Pustite, da se ponev ohladi in obrišite morebitno odvečno olje s papirnato brisačo.
- Začinjanje je mogoče ponavljati. Če menite, da začetno začinjanje ni bilo dovolj, lahko postopek ponovite.
- Z vsako uporabo bo ponev čedalje temnejša. Preprosto povedano, bolj ko je uporabljena in temnejša, boljše bodo lastnosti vaše ponve iz ogljikovega jekla.
Vodnik za vaše prve korake s jekleno ponvijo
Ponve iz ogljikovega jekla imajo naravni sloj proti sprijemanju in vam bodo služile vse življenje. Vendar pa zahtevajo nekaj začetne oskrbe, da zagotovijo, da vam bodo dobro služile.


- Ne perite je v pomivalnem stroju. Ne namakajte je.
- Najbolje je, da ponve sploh ne perete. Dovolj je, da jo obrišete s papirnato brisačo, na kateri je lahko kapljica olja.
- Če morate posodo oprati, jo takoj obrišite na suho, ne pustite, da se posuši na zraku. Potem je najbolje da jo premažete s tanko plastjo olja, da zaščitite njeno površino.
- Ne uporabljajte zelo hitrega segrevanja – boosterja na indukciji ali najvišje nastavitve na drugih kuhalnikih! Vedno uporabljajte le srednje temperature.
- Ne segrevajte ponve, če je prazna.

Upoštevajte, da so ponve iz ogljikovega jekla najbolje primerne za rastlinska olja z visoko točko dimljenja. To so olja, ki lahko prenesejo najvišje temperature, kot so repično ali sončnično olje.
Ponev dovolj segrejte pred kuhanjem. To je edini način, da preprečite, da se hrana lepi. Poskrbite, da se velikost kuhalne plošče ujema z velikostjo osnove ponve.
Hrano kuhajte pri srednjih temperaturah. Visoka temperatura povzroča lepljenje in žganje hrane.
Ne obračajte sestavin prehitro, temveč jim dovolite dovolj časa, da se na njih oblikuje skorja, ki jim omogoča da se osvobodijo površine ponve.
Najbolj priljubljene jeklene ponve po mnenjih naših strank
