Set posode: kako izbrati najboljšega?

sada hrnců

Potrebujem celoten komplet posod ali je bolje izbrati le nekaj določenih kosov? Po eni strani je privlačna enotna oblika, medsebojna združljivost in pogosto tudi ugodna cena. Po drugi strani pa obstaja nevarnost, da bodo nekatere lonce ostale neuporabljene, medtem ko bodo druge manjkale. Kako torej ugotoviti, kaj je pravo za vas? Poglejmo si vse pomembne vidike izbire, da boste lahko investirali v lonce, ki vam bodo popolnoma ustrezale.

Kompleti loncev
hrnce sada
Kdaj kupiti komplet loncev in kdaj raje kupovati posamezno?

Če opremljate povsem novo kuhinjo ali želite dati kuhanju nov zagon, je celoten komplet odlična rešitev. Vsi lonci bodo oblikovno usklajeni, združljivi in običajno cenovno ugodnejši od nakupa posameznih kosov.

Če že imate kakovostne kose posode in vam manjka samo določen tip (na primer lonec za počasno kuhanje ali visok lonec za testenine) ali pa kuhate le občasno in zadostuje le nekaj loncev za kuhanje in ponv, je smiselno kupovati posamezno.


Najbolj priljubljeni seti posode glede na ocene naših strank


kvalitni sada hrncu
Kaj naj bi vseboval kakovosten set posode?

Osnovni set naj bi vključeval tri ključne lonce za kuhanje, ki obvladajo večino običajnega kuhanja:

  • Velik lonec za kuhanje – nepogrešljiv za testenine, juhe in številne druge jedi. Običajno je enako visok kot njegov premer in ne sme manjkati pokrov za lonec.
  • Casserole kozica z nižjim robom – primerna za praženje, cvrtje ali dušenje zelenjave. Tudi ta mora biti opremljena s pokrovko in hkrati iz materiala, ki ga je mogoče dati v pečico.
  • Majhna ponev – ima dolg ročaj, ki omogoča udobno držanje stran od vira toplote. Zato je primerna za pripravo jedi, ki zahtevajo stalno mešanje, kot so omake, kaše ali tudi segrevanje mleka ali topljenje čokolade.
Razširjen set lahko nato vsebuje:
  • Srednje velik lonec za kuhanje – idealen za priloge in manjše porcije jedi.
  • Lonček za mleko – z dvojnim plaščem proti prijemanju.
  • Vok – za ljubitelje azijske kuhinje.
  • Lonec za kuhanje za počasno kuhanje – odličen za pripravo juh in dušenih jedi.
  • Lonec za testenine – z vstavljenim cedilom za enostavno odcejanje.
  • Ponev z visokim robom – vsestranski pomočnik za cvrtje, praženje in omake.
Kompleti loncev

Set posode: primerjava materialov
sada nerezoveho nadobi
sada oceloveho nadobi
sada litinoveho nadobi
sada medeneho nadobi
sada neprilnavych hrncu
Nerjaveče jeklo
Ogljikovo jeklo
Lito železo
Baker
Materiali proti prijemanju
Prednosti
Odporna proti koroziji, dolga življenjska doba
Odporna, odlična za cvrtje in visoke temperature
Odlično prevaja toploto, idealna za počasno kuhanje
Izjemna toplotna prevodnost, hiter odziv na spremembe temperature, vrhunski videz
Lahka, hitro se segreje, hrana se ne prijema
Specifikacije
Nagnjena k prijemanju hrane, zahteva poliranje za ohranitev videza
Občutljivo na rjavenje, potrebna redna nega
Težka, zahteva redno vzdrževanje
Zahtevno vzdrževanje, lahko reagira z nekaterimi živili
Občutljivo na praske, kratka življenjska doba
Vzdrževanje
Lahko se pere v pomivalnem stroju, vendar je boljše ročno pranje s posebnimi čistilnimi sredstvi
Po umivanju osušite in rahlo namažite z oljem
Nikoli ne pomivajte v pomivalnem stroju, po umivanju osušite in namažite z oljem
Potrebno ročno pomivanje in redno poliranje
Enostavno čiščenje, običajno primerno za pomivanje v pomivalnem stroju

nerezove hrnce sada
Na kaj ne smete pozabiti pri izbiri kompleta posod
Pri izbiri preverite nekaj ključnih vidikov, ki vplivajo na praktičnost in življenjsko dobo posode:
  • Najprej preverite, ali so lonci združljivi z vašo kuhalno ploščo, še posebej, če kuhate na indukciji.
  • Če pogosto pečete ali želite lonce uporabljati v pečici, izberite modele z odpornimi ročaji in pokrovi, ki prenesejo visoke temperature.
  • Poleg tega bodite pozorni na vrsto površine – nelepljive plasti olajšajo kuhanje in čiščenje, vendar se hitro obrabijo, medtem ko sta na primer nerjaveče jeklo ali lito železo nekoliko zahtevnejša za vzdrževanje, vendar pa ponujata robustnost, odpornost in dolgo življenjsko dobo.
  • Praktičen element je tudi možnost zlaganja ali združljivost pokrovk med različnimi velikostmi loncev.
Naš nasvet
Preberite tudi
->
Image
Kakšno posodo lahko pomivate v pomivalnem stroju
Verjetno vam je jasno, da ni vsa posoda primerna za pomivalni stroj. Nekateri materiali se lahko poškodujejo, izgubijo sijaj ali preprosto niso zasnovani za avtomatsko pomivanje. Svetovali vam bomo, katero posodo lahko varno pomivate v pomivalnem stroju in na kaj morate biti pozorni.
kvalitni sady hrncu

Najboljši kompleti posod

WMF – Nemška blagovna znamka, ki temelji na natančni izdelavi in vrhunskih materialih. Posode iz nerjavečega jekla s patentiranimi tehnologijami zagotavljajo enakomerno porazdelitev toplote in dolgo življenjsko dobo. Popolna izbira za tiste, ki želijo združiti eleganco z zmogljivostjo.
Fissler – Še ena nemška ikona med proizvajalci kuhinjske posode. Specializirana je za inovativne rešitve, kot so posebne tehnologije dna za učinkovito segrevanje. Posode Fissler niso priljubljene samo v gospodinjstvih, temveč tudi med profesionalnimi kuharji.
Tefal – Idealna izbira za tiste, ki iščejo kakovosten, a cenovno ugoden komplet posod. Tefal ponuja širok izbor materialov, vključno z nerjavnim jeklom in premazi proti prijemanju. Odlična izbira za vsakodnevno kuhanje brez nepotrebnih zapletov.
Pogosta vprašanja
Najpogosteje zastavljena vprašanja
Kako prepoznam kakovosten komplet posod?
Glede na material, robustnost, ergonomijo ročajev in zanesljivost blagovne znamke. Pomembno je tudi preveriti, ali je posoda združljiva z vašo kuhalno ploščo.
Kakšna posoda je primerna tudi za v pečico?
Odvisno je od materiala in vrst ročajev. Posoda iz nerjavečega jekla in litega železa je običajno primerna za v pečico, posoda s plastičnimi ročaji ali premazom proti prijemanju pa ima lahko omejeno toplotno odpornost. Vedno preverite priporočila proizvajalca.
Kako dolgo mi bo zdržal kakovosten set posode?
Ob pravilni negi tudi več desetletij.
Kakšna posoda je najboljša za zdravo kuhanje?
Za zdravo kuhanje je idealna posoda za kuhanje v pari. Ne vsebujejo škodljivih snovi in omogočajo pripravo jedi z minimalno maščobe.
Ali lahko v eni kuhinji kombiniram različne materiale loncev?
Da, kombinacija različnih materialov je lahko koristna – na primer nerjaveče jeklo za običajno kuhanje, lito železo za počasno dušenje in aluminij s premazom proti prijemanju za hitro cvrtje.