Kako izbrati žar - nakupovalni vodnik

Nimate žara ali razmišljate o nakupu novega? Ne veste, katerega izbrati, saj je na trgu veliko različnih vrst? Pomagali vam ga bomo najti. Ne glede na to, ali nameravate peči na vrtu, balkonu, terasi ali doma, boste našli vse, kar potrebujete za uspešno peko na žaru. Z nami boste lahko na žaru pekli še boljše...

 

Pri izbiri pravega žara je treba najprej razmisliti, kakšno kurivo želim ali lahko uporabljam, kako velik naj bo žar, po kakšni ceni ga potrebujem in po potrebi, kakšen način peke na žaru mi je ljubši.

Postavite si naslednja vprašanja

 • Zakaj točno želim žar? Ga kupujete za občasno peko na žaru z družino ali želite postati profesionalec? Želite žariti doma ali na vrtu? Dobro premislite, čemu je žar namenjen.
 • Kako pogosto se bo uporabljal? Želite redno peči na žaru ali le občasno? Pri nakupu žara je zelo pomembno, da upoštevate obremenitev s hrano, ki jo boste na njem pripravljali. Zagotovo se ne splača kupiti žar za 1.800 evrov, če veste, da ga boste uporabili enkrat na leto.
 • Kolikšen je najvišji znesek, ki ga želim plačati? Določite zgornjo mejo cene, ki jo želite nameniti žaru, ter izberite določene funkcije in opremo, za katere ste pripravljeni plačati več.
 • Za koliko ljudi običajno žarim? Pomembna je tudi površina za peko na žaru. Če radi organizirate vrtne zabave za več gostov, zagotovo ne boste kupili enakega žara kot na primer zakonski par, ki pripravlja hrano le zase.
 • Ali bo žar stalno na enem mestu ali želim z njim potovati? Ali žarite le na balkonu ali terasi ali pa je vaš najljubši spremljevalec na potovanjih in izletih? Če naj bi bil mobilen, morate najprej razmisliti o možnosti razstavljanja in sestavljanja, njegovi teži, hkrati pa tudi o njegovi vzdržljivosti.

Nato razmislite o naslednjih vprašanjih

 • Ali raje uporabljate določeno vrsto kuriva? Različna kuriva so različno draga, različno delujejo itd. Ali ste pri ravnanju s plinom samozavestni? Ali vam je všeč romantičen občutek oglja ali imate raje čistejše kuhanje brez plavajočega pepela? Če razmišljate o električnem žaru - ali imate dovolj blizu električno vtičnico?
 • Kakšne so moje izkušnje s peko na žaru? Če pečete na žaru le ob praznikih, se vam ne splača vlagati v vrhunske modele. Razmislite o svojih potrebah in kupite žar, ki ga boste zmogli in uporabljali.
 • Kako bom shranil svoj žar zunaj sezone? Če ga nameravate pozimi pustiti zunaj, potem mora biti drugačne vrste kot tisti, ki ga je treba hraniti na toplem in suhem.
 • Ali imam kakšne posebne želje glede njegovega videza? Če naj bi bil žar del hiše ali vrta, se mora njegov stil ujemati.

 

Žari se razvrščajo predvsem glede na vir toplote (tj. vrsto " kuriva" ). Najširša izbira je, če izberete vrtni žar, ko imate dovolj prostora. Izbirate lahko med klasičnimi žari na oglje, plinskimi žari in - če imate na vrtu električni priključek - električnimi žari. Po drugi strani so manjši žari idealni za balkon ali teraso, kjer klasični žari na oglje niso priporočljivi. Električni žar je priročen in se lahko uporablja kot vrtni ali kuhinjski žar.

Electric grills

Električni žari

Samo priključite v vtičnico in žarite. Na terasi, na balkonu in doma. Brez dima in okolju prijazen.

Izberite svoj električni žar

Žari na oglje

Žari na oglje

Pravo vzdušje peke na žaru z vročim ogljem in edinstvenim okusom mesa in rib, ki diši po dimu.

Izberite svoj žar na oglje

Plinski žari

Plinski žari

Hitro segrevanje, visoka učinkovitost, preprosta uporaba in enostavno čiščenje. Zagotavlja odlično udobje tudi manj izkušenim uporabnikom.

Izberite svoj plinski žar

Kurišče

Kurišče

Možnost peke na žaru in počitka ob odprtem ognju. Stilski kamin je čudovit dodatek vrtu, ki bo tudi hladnejše večere naredil prijaznejše.

Izberite svoj kurišče

 

Električni žari

Električni žari

Vse kar potrebujete je električna vtičnica. Peka je hitra in varna, čiščenje pa preprosto. Izbirate lahko med majhnimi kompaktnimi žari, ki jih je enostavno uporabljati v zaprtih prostorih in večjimi modeli za večje skupine. Pri pečenju ne nastaja pepel ali dim, zato je lahko pečenje na žaru bolj zdravo. Električni žari imajo tudi najmanjši vpliv na okolje. Slabost pa je splošni užitek pri peki na žaru in pomanjkanje značilnega okusa mesa na žaru.

Izberite električni žar

 

Prednosti in slabosti

Prednosti

 • Ekološki in higieničen za uporabo - kjer ni ognja, izpušnih plinov in odpadkov. Izognili se boste dimu, črnim žarom in zoglenelim ostankom hrane.
 • Enostaven za uporabo – plošče so na vseh mestih enako segrete. Tako vam ni treba skrbeti, ali je meso nad ognjem ali kje drugje. To je tudi veliko varnejša možnost za manj vešče kuharje.
 • Regulacija temperature – večina električnih žarov nenehno sporoča trenutno temperaturo, ki je nastavljena posebej glede na vaše potrebe, odziv na spremembe pa je običajno zelo hiter.

Slabosti

 • Odvisno od vira elektrike – brez elektrike preprosto ne gre. Dobro je imeti v bližini vtičnico ali uporabiti podaljšek. Tega žara ne bomo vzeli s seboj na izlete v divjino.
 • Višji cenovni razred – nakupna cena in stroški električne energije so višji kot pri žaru na oglje.

 

Žari na oglje

Klasika peke na žaru, ki se je mnogi gurmani ne morejo naveličati. Segreva se počasneje kot električni ali plinski žar, priprava hrane in vzdrževanje pa sta najzahtevnejša. Vendar je okus za mnoge vreden dodatnega truda. Izberete lahko tudi manjše modele, ki jih zlahka postavite na mizo, tudi na najmanjšem balkonu ali jih zapakirate v avto za na piknik.

Izberite žar na oglje

Žari na oglje

 

Prednosti in slabosti

Prednosti

 • Okus in atmosfera – mnogi pravijo, da lahko le oglje pričara značilen okus mesa na žaru.
 • Preprosto vzdrževanje – žari so običajno sestavljeni iz kurišča in odstranljive rešetke, zato lahko enostavno očistimo in operemo oba dela.
 • Nižja cena – nabavna cena majhnega žara na oglje je dostopna. Vendar pa se med peko na žaru porabi precej ogljika. Če pogosto pečete na žaru, se splača kupiti dražji žar na drugo vrsto kuriva.

Slabosti

 • Daljši čas priprave - nekateri uporabniki imajo težave s prižiganjem oglja ali briketov. Tudi po zažigu traja nekaj časa, da žar doseže potrebno temperaturo. Vendar pa navdušenci nad peko na žaru na oglje menijo, da je ta postopek prijeten obred, ki preprosto spremlja peko na žaru.
 • Pepel in izpušni plini – žarenje na oglje ni najbolj čista naloga. Pričakujte dim, pepel, ki ga raznaša veter in seveda neprijeten vonj. Običajno to ne moti udeležencev, moti pa sosede.

 

Plinski žari

Plinski žari

Zelo priročna priprava s hitrim in enostavnim segrevanjem ter visoko učinkovitostjo. Delujejo na plin propan-butan, ki ga je mogoče kupiti na skoraj vsaki bencinski črpalki. Enostavno vzdrževanje in čiščenje. Pri pečenju na žaru ne nastaja dim ali pepel, plinski žari pa so pogosto opremljeni z ločevalnikom maščobe, ki preprečuje uhajanje maščobe.

Izberite plinski žar

 

Prednosti in slabosti

Prednosti

 • Hitra priprava – hitro segrevanje občutno skrajša čas kuhanja. To je prednost ne le z vidika prihranka časa, temveč tudi z vidika varnosti. Če se žar dolgo segreva, verjetno ne stojite ves čas ob njem in ga ne opazujete.
 • Enostaven za uporabo – Plinski žari so danes najbolj priljubljeni zaradi enostavne uporabe.

Slabosti

 • Dostopnost kuriva – Oglje lahko kupite v trgovini, za plinsko jeklenko pa morate na bencinsko črpalko. Prav tako je čas uporabe omejen in ga je treba spremljati. Iztečeno jeklenko je potrebno vrniti na črpalko. Ne morete je preprosto vreči v smeti.
 • Rokovanje s plinsko jeklenko – ker gre za zelo vnetljiv plin, je pri pri njegovem skladiščenju potrebna posebna previdnost.
 • Višji cenovni razred - nakupna cena je sorazmerna z učinkovitostjo, zato se vam, če nameravate žar pogosto uporabljati, naložba vsekakor splača.

 

Kurišče

Kurišče

Iščete učinkovito dekoracijo terase ali vrta, ki bo postala središče poletnih večerov na vrtu? Takšen prostor je lahko ognjišče. Čudovito mesto, kjer varno gori ogenj in ga lahko uporabljate tudi za peko mesa. Ognjišča Remundi so žari, ki ponujajo možnost sedenja za "mizo", na sredini katere gori ogenj. Po drugi strani so ognjevarne jame Eva Solo ali Höfats dizajnerski elementi z odprtim ognjem, ki se lahko, odvisno od vrste, uporabljajo s plancho za žar ali mrežo za žar

Izberite kurišče

 

Peka na žaru je zelo zabavna, a tudi poučna. Ni dovolj, da meso položite na žar in čakate, kaj se bo zgodilo. Za kakovostne rezultate je potreben čas, pozornost in prava oprema. Kateri so tisti predmeti, ki jih morate imeti na zalogi za peko na žaru?

Kurivo

Kurivo

Oglje, lesni ostružki, bioetanol - vse to lahko najdete v Kulini.

Izberite kurivo

Termometer za meso

Termometer za meso

Kdaj bo pripravljeno? To lahko preverite z mobilnim telefonom. Z brezžičnim termometrom za meso je peka na žaru enostavna tudi za začetnike.

Izberite termometer za meso

Predpasnik za peko na žaru

Predpasnik za peko na žaru

Brez predpasnika ni mojstra žara. Žar ni čist in nihče ne potrebuje madežev od kapljajoče maščobe ali zažgane srajce, še posebej, če ima goste.

Izberite predpasnik

Noži za steake

Noži za steake

Ste pripravljeni? Komaj čakate, da začnete jesti? Da bo vse teklo kot po maslu, je najbolje, da svojim gostom ponudite pribor za steak. Zobati noži in ostre vilice so posebej zasnovani za jedi z žara.

Izberite jedilni pribor