Zaščita za prste za rezanje

Zaščita prstov - za varno rezanje

Varovala za prste pri rezanju so pametni kuhinjski pripomočki, ki ščitijo vaše prste pri sekljanju, rezanju ali mletju. Čeprav profesionalni kuharji le redko uporabljajo ščitnike za prste, so lahko koristni za:

  • kuharji začetniki
  • delavci v restavracijah/ menzah ali bistrojih, kjer je treba sesekljati veliko hrane
  • otroci, ki želijo kuhati s starši ali sami
  • starejši, ki želijo biti samostojni in kuhati sami
  • osebe s telesno oviranostjo

Kako delujejo ščitniki za prste pri rezanju?

Zaščitniki prstov so različnih oblik in velikosti ter izdelani iz različnih materialov - običajno iz jekla ali plastike. Nekatere se namestijo samo na konice prstov (na vsak prst posebej), nekatere pa ščitijo vse prste/ključke hkrati.

Zaščito za prste običajno nosite na sredinskem in kazalčnem prstu, ostali prsti pa se lahko prosto gibljejo. Konica ščitnika prstov bo držala rezano živilo na mestu. Zaradi zaščite za prste se rezilo noža nikoli ne dotika prstov, kar uporabnika varuje pred porezanjem.

Kako si kuharji ne porežejo prstov?

Profesionalni kuharji imajo posebno tehniko rezanja, ki jim omogoča zaščito prstov. Roko držijo v položaju krempljev, pod katerimi so skrčeni vrhovi prstov, in se dotaknejo noža s prvim prstnim členkom. Malenkostni in palčni prst držita hrano, celotna roka pa se med sekljanjem premika nazaj, pri čemer ji rezalna roka sledi z nožem. Za natančnejša navodila si oglejte filme v YouTubu.