Žganje povsem nove ponve
Novo jekleno ponev je treba prežgati, torej ustvariti na njej polimerno površino, ki je na eni strani nelepljiva, na drugi strani pa ščiti pred korozijo. Torej, kako to storiti:
- Novo ponev operite z vročo vodo ter s pomočjo nežne gobice in kapljice detergenta odstranite z obeh strani ponve plast čebeljega voska, ki je ponev ščitila, da med skladiščenjem ne bi zarjavela.
- Ponev temeljito osušite. Izberite kuhalno ploščo velikosti, ki ustreza dnu ponve.
- Vklopite kuhalno ploščo na srednjo moč in nanjo položite ponev. V ponev nalijte približno 1 mm olja in jo segrevajte, dokler se olje ne začne kaditi (med prežiganjem ponev obračajte, da pride olje tudi na notranje stranice ponve).
- Po približno treh minutah bo površina ponve začela temneti, po približno 10 minutah pa se bo iz nje začelo kaditi, notranjost pa bo postala rjavkasta (glejte video). Rjava je prava barva vaše ponve. Ne, nikoli več ne bo srebrna.
- Pustite, da se ponev ohladi in odvečno olje obrišite s papirnato brisačo.
- Žganje lahko ponovite. Če se nam zdi, da na začetku ni prišlo do zadostnega žganja, je postopek mogoče ponoviti.
- Ponev sčasoma pri vsaki uporabi potemni. Poenostavljeno povedano velja, da bolj kot je jeklena ponev uporabljena in temnejša, boljše lastnosti bo imela.