Kako zažgati jekleno ponev - TEST

Vaši prvi koraki z jekleno ponvijo

Jeklene ponve so naravno nelepljive in vam bodo služile resnično celo življenje. Vendar jim je treba nameniti uvodno nego, da vam resnično dobro služijo.

Jeklene ponve
ocelová pánev zapečení


Žganje povsem nove ponve
Novo jekleno ponev je treba prežgati, torej ustvariti na njej polimerno površino, ki je na eni strani nelepljiva, na drugi strani pa ščiti pred korozijo. Torej, kako to storiti:

  1. Novo ponev operite z vročo vodo ter s pomočjo nežne gobice in kapljice detergenta odstranite z obeh strani ponve plast čebeljega voska, ki je ponev ščitila, da med skladiščenjem ne bi zarjavela.
  2. Ponev temeljito osušite. Izberite kuhalno ploščo velikosti, ki ustreza dnu ponve.
  3. Vklopite kuhalno ploščo na srednjo moč in nanjo položite ponev. V ponev nalijte približno 1 mm olja in jo segrevajte, dokler se olje ne začne kaditi (med prežiganjem ponev obračajte, da pride olje tudi na notranje stranice ponve).
  4. Po približno treh minutah bo površina ponve začela temneti, po približno 10 minutah pa se bo iz nje začelo kaditi, notranjost pa bo postala rjavkasta (glejte video). Rjava je prava barva vaše ponve. Ne, nikoli več ne bo srebrna.
  5. Pustite, da se ponev ohladi in odvečno olje obrišite s papirnato brisačo.
  6. Žganje lahko ponovite. Če se nam zdi, da na začetku ni prišlo do zadostnega žganja, je postopek mogoče ponoviti.
  7. Ponev sčasoma pri vsaki uporabi potemni. Poenostavljeno povedano velja, da bolj kot je jeklena ponev uporabljena in temnejša, boljše lastnosti bo imela.
Edina resnično zdrava površina proti prijemanju je tista, ki nastane z naravnim zapečenjem na jekleni ponvi. Svetujemo vam, kako jo ustvariti in tudi, kako je ne izgubiti.
ocelove panve vypaleni
Česa ne smete nikoli storiti z jekleno ponvijo
  1. Ne pomivajte je v pomivalnem stroju. Ne namakajte je.
  2. Idealno je, da ponve sploh ne pomivate. Ponev zadostuje obrisati s prtičkom, na katerega lahko kanete kapljico olja.
  3. Če morate ponev pomiti, jo takoj obrišite do suhega in je ne puščajte, da se posuši sama. Nato jo idealno premažite s tanko plastjo olja, ki bo zaščitila njeno površino.
  4. Ne uporabljajte zelo hitrega segrevanja – boosterja na indukcijski plošči ali najvišje stopnje na ostalih kuhalnih ploščah! Vedno uporabljajte le srednje temperature.
  5. Ne pregrevajte ponve, če je prazna.
Več o jeklenih ponvah
vareni v ocelove panvi
Kako kuhati v jekleni ponvi


Ne pozabite, da so za jeklene ponve najbolj primerna rastlinska olja z visoko točko dimljenja. Torej olja, ki prenesejo najvišje temperature, kot sta na primer repično ali sončnično olje.

Pred kuhanjem ponev dovolj segrejte. Le tako boste preprečili prijemanje hrane. Prepričajte se, da velikost kuhalne plošče ustreza velikosti dna ponve.

Jed pripravljajte pri srednjih temperaturah. Visoka vročina povzroča prijemanje in predvsem zažiganje jedi.

Sestavin ne obračajte prezgodaj, ampak jim pustite dovolj časa, da se na njih ustvari skorja in se same odlepijo od površine ponve.


Najbolj priljubljene jeklene ponve po ocenah naših strank


Naš nasvet
Preberite si tudi
->
panve ocel de buyer
Primerjava jeklenih ponv De Buyer: katera je prava za vas?
Razmišljate o nakupu ikonične jeklene ponve de Buyer in se sprašujete, katero serijo izbrati? Ponujamo vam praktičen pregled ključnih lastnosti in parametrov.
FAQ
Najpogostejša vprašanja
Zakaj se mi hrana prijema na jekleno ponev?
Verjetno zato, ker žganje ni bilo zadostno. Ponovite ga, lahko ga izvedete večkrat.
Kako pravilno žariti novo jekleno ponev?
Ponev operite z vročo vodo in detergentom, jo osušite, nanesite tanek sloj rastlinskega olja in jo segrejte na srednje visoki temperaturi, dokler se olje ne začne kaditi. Pustite, da se ponev ohladi, obrišite odvečno olje in ponev ponovno na kratko segrejte.
Ali lahko jekleno ponev pomivam v pomivalnem stroju?
Ne, pomivanje v pomivalnem stroju lahko odstrani zaščitni sloj in povzroči rjavenje.
Katera vrsta maščobe je najboljša za kuhanje v jekleni ponvi?
Najboljša so rastlinska olja z visokim dimnim pragom, kot sta sončnično ali repično olje. Ne uporabljajte masla ali olivnega olja pri visokih temperaturah, ker imata nižjo točko dimljenja in lahko začneta goreti.
Kaj naj storim, če se na jekleni ponvi pojavi rja?
Odstranite jo z nežno žično gobico ali brusilno gobico, po potrebi tudi z grobo soljo, nato pa ponev ponovno žarite.
Kako ohraniti jekleno ponev, da se nanjo hrana ne prijema?
Po uporabi ponev samo obrišite s papirnato brisačo. Če je potrebno, jo operite s toplo vodo, temeljito posušite in nato namažite s tanko plastjo olja.
Ali lahko uporabljam jekleno ponev na indukcijski kuhalni plošči?
Da, jeklene ponve so združljive z indukcijskimi kuhalniki. Prepričajte se, da ima ponev ravno dno za optimalen stik z indukcijsko ploščo.
Kako obnoviti premaz proti sprijemanju jeklene ponve?
Ponev ponovno zapečite. Ta postopek bo obnovil lastnosti proti sprijemanju in podaljšal življenjsko dobo ponve.