Univerzalne ponve za cvrtje de Buyer
Ponev – katere ponve so najboljše za cvrtje?
Ponve so nepogrešljive v vsaki kuhinji. Najpogostejše vrste ponev so aluminijaste, nerjaveče jeklene, bakrene ali litoželezne ponve. Vsak material ima svoje značilnosti in prednosti, ki si jih lahko preberete spodaj ali v našem celotnem vodniku po ponvah tukaj.
Katere so najboljše ponve in za katero vrsto hrane so primerne?
- Nerjaveče jeklene ponve za cvrtje: za skoraj vse vrste živil, ki jih želite cvreti, peči ali popeči. So praktično neuničljive, material pa zagotavlja odličen prenos toplote.
- Aluminijaste ponve so najboljše za pečenje posameznih porcij mesa, zrezkov, hamburgerjev ali cvrtje jajc. Aluminijaste ponve so lahke in zelo dobro prevajajo toploto, vendar ne pozabite, da toplote ne zadržujejo zelo dobro, zato bo temperatura nihala, ko v vročo ponev dodate hrano.
- Litoželezne ponve so najboljše za zrezke, pa tudi za cvrtje in pečenje različnih vrst jedi. Kljub temu ne pozabite, da jih ne smete uporabljati za živila, kot so paradižnik in druge kisle sestavine, občutljive ribe, jajca ali lepljive sladice.
- Bakrene ponve se hitro segrejejo in ohladijo, so lepega videza in so odličen okras vsake kuhinje. Idealne so za kuhanje jedi, ki zahtevajo stalno toploto in natančen nadzor temperature (za ribe, omake ali sladkarije, kot je karamela), vendar jih ne smete uporabljati s kislimi sestavinami, kot so limonin sok, vino ali paradižnik.
Nakup ustrezne ponve je odvisen tudi od tega, katero hrano običajno pripravljate, kakšno vrsto kuhalne plošče uporabljate in za koliko ljudi običajno kuhate. Ogledate si lahko tudi našo ponudbo vokov in ponv za žar.
Ali so ponve z nelepljivo prevleko primerne za cvrtje in zakaj jih profesionalni kuharji ne marajo?
Ponve z nelepljivo prevleko so zelo priročne in enostavne za uporabo, zato jih veliko ljudi z veseljem uporablja za različne kulinarične naloge, vključno s cvrtjem, praženjem ali dušenjem. Kljub temu morate vedeti, da so običajno zelo občutljive in lahko uničite njihovo nelepljivo prevleko z uporabo neprimernega kuhinjskega pribora ali premočnih abrazivnih čistil. Zato jih profesionalni kuharji ne uporabljajo v profesionalnih kuhinjah ali restavracijah, kjer so ponve v nenehni uporabi.
Kakovostne ponve z nelepljivo prevleko so kljub temu odlično orodje za domačo uporabo, kombinacija nerjavnega jekla in lastnosti nelepljivosti pa je idealna za vse vrste domačih kuharjev, vključno s popolnimi začetniki. Uporabljajte svoje ponve z nelepljivo prevleko, še posebej za jedi z jajci, zelenjavo, perutnino in nežne ribe.
Kako pogosto bi morali zamenjati ponve z nelepljivo prevleko?
Po nekaterih splošnih pravilih bi jih morali zamenjati približno vsakih pet let, vsekakor pa morate občasno pregledati svojo ponev in če opazite, da je deformirana, opraskana ali spremenjene barve, jo morate takoj prenehati uporabljati.
Katere ponve so najboljše?
V Kulini boste našli veliko zanesljivih, visokokakovostnih ponv znanih proizvajalcev, kot so Zwilling, Fissler, Woll ali WMF. Izbira je odvisna od tega, kateri material vam je ljubši in koliko denarja ste pripravljeni vložiti v nakup ponve. Izberite Tefal, če iščete cenovno ugodno ponev z oblogo proti prijemanju, ali pa se odločite za de Buyer, če si lahko privoščite vrhunsko ponev legendarnega francoskega proizvajalca.
Kako skrbeti za svoje ponve?
Vsak material ima svoje posebnosti in zato zahteva individualno nego:
- za ponve z oblogo proti prijemanju uporabljajte samo silikonsko kuhinjsko orodje,
- ponve vedno pomivajte ročno, ne uporabljajte agresivnih čistil ali grobih gobic,
- ponve posušite takoj po umivanju.
- Izogibajte se velikim temperaturnim spremembam (nikoli ne postavljajte vroče ponve pod hladno vodo).
- Izogibajte se kisli hrani in aerosolnim pršilom za kuhanje.
- Po sušenju ponev premažite s tanko plastjo olja.
- Pravilno shranjujte ponve.