10 osnovnih kuhinjskih potrebščin

Praktični nakupovalni vodnik za 10 osnovnih elementov, ki jih potrebuje vsaka kuhinja in v katere je vredno investirati.

0 kitchen basics rec

Kateri so osnovni kuhinjski pripomočki?

Ko gre za število kuhinjskih orodij, pripomočkov in dodatkov, ki so na voljo na trgu, potem je ponudba kot nebo, brez meja, vendar v našem vodniku najdete 10 osnovnih kuhinjskih orodij, ki jih potrebuje vsaka kuhinja in s katerimi lahko izpeljete vsak recept. To je popolni vodnik po nakupih za vse, ki želijo kupiti kuhinjsko posodo za novo kuhinjo, za tiste, ki želijo zamenjati stare kuhinjske pripomočke in se oskrbeti z visokokakovostnimi, osnovnimi funkcionalnimi kuhinjskimi pripomočki.

Kuhinjske osnove so elementi, ki jih uporabljate ves čas, zato smo poskrbeli, da je naš vodnik poln zanesljivih, dolgotrajnih in visokokakovostnih izdelkov, izdelanih iz varnih materialov za živila in izdelanih v blagovnih znamkah, specializiranih za kuhinjsko orodje. Poleg izdelka vam nudijo tudi rešitve, tehnologijo in dizajn, s katerimi bo vaša priprava in kuhanje hrane enostavno, hitro, učinkovito in… pravi užitek.

 

10 ključnih stvari, ki jih potrebujete v svoji kuhinji - seznam vsebine

Set kuhinjskih nožev
Deska za rezanje
Univerzalna ponev
Komplet loncev
Električni kotliček
Pekač
Set kuhinjskih pripomočkov
Kuhinjska skleda + cedilo
Palični mešalnik
Pekač za torto

 

Osnove vaše kuhinje

 

Knives

Dober kuhinjski nož je eno najpomembnejših orodij v vsaki kuhinji. Ko izbirate nože za kuhinjo, vedno preverite material, iz katerega so narejena rezila in ročaji, postopek izdelave in ceno. Tudi cena vam lahko veliko pove, saj vrhunski, kovani noži, izdelani iz visokokakovostnega nerjavečega jekla, namenjenega proizvodnji nožev, nikoli ne bodo poceni.

Izberite nož

Kakšne nože zares potrebujem v svoji kuhinji?

Če se sprašujete, kako izbrati prave nože za vašo kuhinjo, potem si oglejte naš vodnik za kuhinjske nože TUKAJ vendar na splošno velja, da vsaka kuhinja potrebuje osnovni komplet nožev, ki vključuje:

Chef's knife

Kuharski nož

Vsestranski nož za pripravo hrane. Je obvezen del vsake kuhinje, saj se lahko spopade z različnimi vrstami hrane (meso, ribe, zelenjava, zelišča itd.) in različnimi kulinaričnimi opravili - rezanjem, sekljanjem, filetiranjem, rezanjem na kocke in še več.

Izberite svoj kuharski nož

bread knife

Nož za kruh

Zaradi nazobčanega rezila je idealen za rezanje kruha skozi hrustljave hlebce, ne da bi zmečkal mehko sredico ter za rezanje mehkega sadja in zelenjave. Izberite najtršega, ki si ga lahko privoščite (noži za kruh imajo običajno nekoliko prožno rezilo).

Izberite nož za kruh

vegetable knife

Nož za zelenjavo

Majhen in priročen, primeren za majhne sestavine, lupljenje in rezanje sadja in zelenjave ter vsa različna mikro opravila v vaši kuhinji

Izberite nož za zelenjavo

Če ste za kuhinjo že izbrali nože, vsekakor potrebujete kakovostno desko za rezanje, da boste lahko rezali, kosali ali sekljali vse sestavine, potrebne za vaš recept ali obrok. Najbolje bi bilo, če bi imeli ločeno desko za rezanje mesa, rib, kruha in zelenjave (te so na voljo v kompletih s praktičnim stojalom), za začetek pa lahko preprosto izberete kakovostno plastično desko za rezanje ali trpežno desko za rezanje iz trdega lesa vrhunske kakovosti (in po možnosti uporabite obe njeni strani).

Chopping board

Ali je pametno kupiti lesene deske za sekljanje?

Les kot je javor, bambus ali tikovina, ne bo tako zlahka otopel rezil nožev kot pa plastične, marmornate ali steklene deske za rezanje. Lesene deske bodo - če boste zanje pravilno skrbeli - vedno videti lepe in vam bodo služile dolga leta (tudi kot deske za serviranje sira ali drugih prigrizkov). Če želite, da bo vaša deska za rezanje trajala vse življenje, potem ne pozabite, da je ne smete dati v pomivalni stroj in da na celotno površino deske nanesete dobro količino mineralnega olja ter ga pustite, da se vpije čez noč. Če boste to počeli redno, bo vaša deska za rezanje bolj odporna na vlago, ne bo se izsušila ali ukrivila.

 

V katere deske za sekljanje je dobro investirati?

UBRD

Robustne, debele lesene deske priznanega češkega dizajnerja Petra Novaqueja, dobitnika nagrade Red Dot Design Award!

Oglejte si UBRD deske za sekljanje

Brabantia

Visokokakovostne, funkcionalne deske za rezanje iz plastike, tudi v kompletih s stojali

Oglejte si Brabantia

Continenta

Presenetljivo praktične in zelo učinkovite deske za sekljanje za ljubitelje lesa in kuhanja

Oglejte si Continenta

 

 

Nobena kuhinja ne zdrži brez ponve in če veliko kuhate, verjetno potrebujete različne ponve za različne vrste jedi. Toda preden si omislite ponev za palačinke, ponev za peko na žaru ali wok ponev, začnite z univerzalno ponvijo v velikosti, ki je primerna za vso vašo družino (ali s kompletom dveh ali treh ponev, v katerem je manjša ponev za cvrtje jajc ali manjših obrokov hrane, srednja za dve osebi in velika za družinsko večerjo).

Izberite ponev

Kako izbrati pravo ponev ali komplet ponev?

Najprej si oglejte naš popoln vodnik za ponve in se prepričajte, da boste izbrali tisto, ki bo izpolnila vsa vaša pričakovanja, zato pri izbiri ustrezne ponve za vašo kuhinjo upoštevajte naslednje:

 • velikost ponve (za koliko ljudi običajno kuhate)
 • vrsto štedilnika, ki ga imate (plinski, električni ali indukcijski? Koristno je tudi, če je vaša ponev primerna za uporabo v pečici)
 • vrsto hrane, ki jo običajno pripravljate
 • material (verjetno najpomembnejši dejavnik - boste izbrali jekleno ali neprijemljivo ponev?)

 

Katere so bistvene vrste ponev za vsako kuhinjo?

Univerzalne ponve za cvrtje

Najbolj vsestranske, na voljo v različnih velikostih in iz različnih materialov, tudi s premazom proti sprijemanju, tudi v kompletih.

Izberite univerzalno ponev

Sauté ponve

Okrogla ponev z veliko površino in visokimi robovi, kot nalašč za dušene jedi, ima dolg, čvrst ročaj in včasih še dodaten pomožni ročaj na drugi strani

Izberite ponev za sauté

Ponve za peko na žaru

Idealne ponve za pečenje mesa ali zelenjave z dvignjenimi robovi, ki ležijo zaporedno po dnu ponve in zagotavljajo značilen videz zapečenega na žaru

Izberite žar ponev

 

Kulina nasvet

Ponve so eden od ključnih kuhinjskih elementov, v katere je treba investirati, da bi jih lahko uporabljali dlje časa, da bi bila njihova neprijemljiva površina v dobrem stanju in se ne bi deformirala in da se hrana ne bi prijela na njeno površino. Tehnologija, proizvodni postopki in materiali so zelo pomembni za proizvodnjo ponev in veliko stanejo, zato ne pričakujte, da boste za majhen znesek kupili odlično ponev. Dobra novica je, da boste enkrat kupili vrhunsko ponev, ki jo boste uporabljali celo večnost, rezultati pa bodo izjemno zadovoljivi.

 

Pripravljeni na vretje

 

Komplet loncev je očitno nujna oprema vsake kuhinje, a izbira pravega se ne zdi tako preprosta. Lonci so tudi investicija in če upoštevamo dejstvo, da večina družin pogosteje kupi nov avto kot pa nov komplet loncev in da vam bodo enkrat kupljeni lonci služili dolga leta, se zdi smiselno skrbno preučiti vse razpoložljive možnosti.

Izberite lonce

Kako izbrati set loncev za kuhinjo?

Če iščete komplet loncev za več let, ki vam bo omogočal odlične kuharske rezultate in v katerega se splača investirati, si oglejte naš vrhunski vodnik za izbiro pravih loncev, pred končno odločitvijo pa razmislite o naslednjih karakteristikah vaše posode:

 • kakšne vrste loncev potrebujete, koliko in kako veliki morajo biti (veliki, jušni lonec, nizka kozica in ponev se zdijo absolutni minimum)
 • kakšen material morate izbrati - upoštevajte le visokokakovostne in vzdržljive materiale, ki ustrezajo vrsti štedilnika, ki ga uporabljate in - če je to za vas pomembno - ali je material/izdelek primeren za pomivanje v pomivalnem stroju ali za uporabo v pečici (več o razpoložljivih možnostih in materialih si preberite tukaj)
 • kakšne morajo biti značilnosti vaših loncev (stekleni pokrovi, notranje merice, toplotno odporni ročaji)

Kateri so najnujnejši lonci za vsako kuhinjo?

Chef's knife

Lonci za juho

Veliki lonci, običajno so višji kot široki, primerni za juhe, jušne osnove, kuhanje testenin in večje količine hrane

Izberite svoj lonec za juho

Nizke kozice

Idealne za kuhanje manjših količin zelenjave, riža, enolončne jedi

Izberite svojo kozico

vegetable knife

Kozice za omako

Majhni lonci z ročajem, odlični za pripravo omak ali segrevanje manjših količin hrane

Izberite kozico

 

Brez električnega kotlička ne gre v nobeni kuhinji, ampak kotlički že zdavnaj niso več samo kuhinjski pripomočki. Ker so vedno prisotni, vedno na kuhinjski plošči, so postali dekor kuhinjskega prostora, predmeti, ki so prava paša za oči in dizajnerske ikone.

Izberite kotliček

Kateri električni kotliček naj kupim?

 • Najprej izberite zanesljivega proizvajalca. Blagovno znamko, ki zagotavlja storitve za izdelke in ima dober renome med strankami.
 • Investirajte v visokokakovostni kotliček, izdelan iz vrhunskih materialov, ker ne želite biti prisiljeni zamenjati kotlička vsako leto ali dve, kajne?
 • Izberite kapaciteto ustrezno vašim potrebam in stil, ki se ujema z vašo kuhinjo.
 • Pri izbiri kotlička pomislite na barvo preostalih malih kuhinjskih aparatov na vaših kuhinjskih površinah (blender, toaster itd.) ali pa kupite enega iz ponudbe vam všečnih aparatov, ki bi jih z veseljem povabili v svojo kuhinjo, da bi prostoru dodali harmoničen in stilski videz.

Katere električne kotličke priporočamo?

KitchenAid

Ameriška ikona, ki združuje moderno zmogljivost in vintage dizajn.

Oglejte si KitchenAid kotličke

Alessi

Naj bo kotliček zvezda vaše kuhinje, čudovit, privlačnega in italijanskega dizajna

Oglejte si Alessi kotličke

 

Ali potrebujem kotliček z regulacijo temperature?

Če uporabljate predvsem vrelo vodo in pijete samo črni čaj, kotlička z uravnavanjem temperature ne potrebujete, če pa ste ljubitelj zeliščnih napitkov ali zelenih in belih čajev, za katere je potrebna temperatura med 70 in 90 °C, bo kotliček s prikazom temperature praktičen in koristen pripomoček.

Kakšno hrano lahko pripravite v pekaču?

Tako kot ima vsaka kuhinja pečico, tudi vsaka pečica potrebuje pekač ali posodo za peko v pečici. Potrebujete jo za pečenje mesa, praznične race ali purana ali pripravo zelenjavnih pit ali lazanj. Glede na to, kako pogosto in kaj pečete, lahko izbirate med različnimi vrstami pekačev in posod, s pokrovi ali brez njih.

Posode za pečenje so na voljo v različnih velikostih in so izdelane iz različnih vrst materiala in če se odločite za posode iz litega železa ali vrhunske kakovosti iz nerjavečega jekla, ste lahko prepričani, da bodo trajale celo večnost. Uporabna je lahko tudi tradicionalna keramična posoda za peko v pečici, saj jo lahko uporabite ne le za meso, ribe ali zelenjavo, temveč tudi za pripravo peciva, sadnih kolačkov in drugih vrst sladkih pregreh.

Kakšno posodo za pečenje naj izberem?

Posode za pečico

Porcelanaste in keramične posode za peko so na voljo v številnih velikostih in stilskih barvah

Oglejte si posode za pečico

Litoželezne posode

Kakovostne posode za uporabo na štedilniku ali v pečici za več generacij!

Oglejte si litoželezne posode

Pekači za peko

S pokrovi ali brez, različnih velikosti, pogosto z ročaji za direktno serviranje iz pečice na mizo

Oglejte si pekače za peko

 

 

Praktični pomočniki

 

Komplet kuhinjskega pribora je nujen za vsako kuhinjo. Uporabljate jih za mešanje, cvrtje in kuhanje. Uporabljate jih za meso, solate, testenine, jajca in zelenjavo. Uporabljate jih skupaj s posodami, ponvami in kuhinjskimi skledami. Uporabljate jih ... ves čas, zato se prepričajte, da je komplet kuhinjskega pribora, ki ga boste kupili, izdelan iz kakovostnih, za prehrano varnih in toplotno odpornih materialov ter da je videti lepo na vaši kuhinjski površini!

Izberite svoj pribor

Kaj vključuje standardni komplet kuhinjskega pribora?

 • trda mešalna žlica
 • žlica z režami
 • vilica za meso
 • obračalka (z režami)
 • zajemalka

Preverite sete kuhinjskega pribora blagovnih znamk, specializiranih za funkcionalne, dolgoletne in všečne kuhinjske pripomočke ter izberite tistega, ki bo v vaši kuhinji najbolje služil in hkrati lepo izgledal.

WMF

Praktično orodje za vsa kuhinjska opravila blagovne znamke kuhinjskih izdelkov #1 v Nemčiji.

Oglejte si WMF pribor

De Buyer

Ali imate rajši kombinacijo lesa in nerjavečega jekla? Izbirate lahko med tradicionalno francosko izdelavo.

Oglejte si De Buyer pribor

Joseph Joseph

Moderno barvno orodje iz temperaturno odpornega najlona.

Oglejte si Joseph Joseph

Kulina namig

Moderni seti kuhinjskih pripomočkov so običajno opremljeni z lepim podstavkom, zabojčkom ali stojalom, ki omogočajo preprosto in praktično shranjevanje ter uporabo. Izdelani so iz toplotno odpornih in zdravih materialov ter imajo obtežene ročaje in integrirane naslone za orodje, ki vam omogočajo ohranjanje čiste kuhinjske površine.

 

Za mešanje sestavin, mariniranje, čiščenje hrane, shranjevanje ostankov in odcejanje testenin ali zelenjave - kuhinjska skleda in cedilo sta nepogrešljiv dvojec, ki vam bo vsak dan služil tudi pri najpreprostejših in osnovnih kulinaričnih opravilih. Kuhinjske sklede so pogosto na voljo v kompletih različnih velikosti, primernih za različne količine sestavin. Moderne kuhinjske sklede imajo notranje merice za dodatno priročnost, nedrseče dno ali praktične ročaje. Če kupite komplet skled z možnostjo zlaganja, si boste prihranili prostor v kuhinjskih omaricah. Tudi cedilo je nepogrešljiv del vsake kuhinje - celo v minimalističnem interierju, pa četudi je najbolj zapletena jed, ki jo lahko pripravite, bolonjski špageti. Priporočljivo je izbrati dobro zasnovan, vzdržljiv in ergonomsko oblikovan cedilnik, ki se bo ujemal z vašim pomivalnim koritom (po možnosti z ročaji in nogicami).

Kaj izbrati?

WMF

Moderne kuhinjske sklede in cedila iz nerjavečega jekla za minimalistične kuhinje.

Oglejte si WMF sklede

Koziol

Oglejte si barvite kuhinjske sklede in cedila blagovne znamke Koziol zasnovane za 100 % trajnost.

Oglejte si Koziol cedila

Brabantia

Oglejte si posebno barvite in prostorsko varčne komplete kuhinjskih skled z mericami.

Oglejte si Brabantia

Ali zares potrebujem palični mešalnik v svoji kuhinji?

Palični mešalnik ne bo zasedel veliko prostora v vaših kuhinjskih predalih, bo vam pa olajšal in pospešil pripravo hrane, prihranil veliko truda, vam omogočil zahtevne recepte ter pripravil veliko okusnih jedi in pijač. V nekaj sekundah pripravite kremne juhe, otroško hrano, smoothije, humus, zelenjavne čatnije ali pesto. Zahvaljujoč dodatni opremi pa lahko z njim stepete tudi smetano ali jajčne beljake. Moderni palični mešalniki so pogosto opremljeni z mini sekačem in dodatnim lončkom, kar vam omogoča še več možnosti. Če se sprašujete, ali potrebujete palični mešalnik, je odgovor, zagotovo! Potrebovali ga boste v kratkem!

 

Kakšen palični mešalnik naj kupim?

Če se sprašujete, v kateri palični mešalnik je vredno investirati, si oglejte naš spodnji seznam najbolj uporabnih funkcij in dodatkov ter izberite mešalnik, ki ustreza vašim potrebam. Katere funkcije, lastnosti in dodatke ponujajo sodobni palični mešalniki?

 • močan motor
 • več nastavitev hitrosti
 • pulzna in turbo funkcija
 • rezila iz nerjavečega jekla
 • dodatna oprema, kot so metlica, sekljalnik, merilni lonček
 • tanek, kompakten dizajn

Kaj bi priporočali mi?

Bamix

Legendarni aparati švicarskega podjetja, ustanovljenega leta 1953, specializiranega za palične mešalnike.

Oglejte si Bamix mešalnike

KitchenAid

Ikoničen dizajn, vrhunska kakovost in različne možnosti izpolnjujejo pričakovanja različnih kuharjev.

Oglejte si KitchenAid mešalnike

Tefal

Praktičen pomočnik za vsako kuhinjo.

Oglejte si Tefal mešalnike

Ali res potrebujem pekač za torte v svoji kuhinji?

Posebne priložnosti, prazniki, družinska srečanja, romantične večerje, večeri na kavču v dolgih zimskih dneh, vikendi in ... vsi ti momenti, ob katerih potrebujete košček torte, da si življenje osladite. Zato vsaka kuhinja potrebuje pekač za torte in peciva!

Investirajte v kakovosten pekač za torte in peciva brez prijemanja, ki bo služil mnogo generacijam, pri izbiri pekača pa razmislite o vrsti peciva, ki ga najpogosteje pečete ali vam je najbolj všeč. Če ste vešči rojstnodnevnih tort, izberite okrogel pekač za torte. Če ste tisti, ki vedno speče velikonočno pogačo, izberite tradicionalni pekač za pogačo, če pa občasno potrebujete tudi kos domače torte, izberite univerzalni pravokotni pekač za torte ali pekač za kruh, ki ga boste lahko uporabili tudi za peko kruha ali paštete.

Oglejte si izbor pekačev

tmp

Marcel Vargaeštok, lastnik kuharske šole Chefparade

Ali je vredno investirati v osnovne kuhinjske pripomočke? Da!

Glede na to, da boste kuhinjske pripomočke uporabljali vsak dan - za kuhanje, peko, praženje, cvrtje, dušenje in za vsa druga kulinarična opravila, je vredno vanje investirati, saj nihče ne mara, da bi moral vsako leto ali dve menjati kuhinjske potrebščine, ali ne? Namesto da kupujete na desetine poceni, pogosto nepotrebnih pripomočkov, raje investirajte v te kuhinjske pripomočke, ki vam bodo kvalitetno olajšali življenje v kuhinji!