Vrtne dimnice

1 items total
Posoda za dimljenje za plinske in žare na oglje, Rösle
25 € –20 %
20 €
ROS25076

Vrtna dimilnica - prekajeno do popolnosti

Kadilnica je posebna zunanja zgradba, namenjena dimljenju in konzerviranju živil. To je prostor, kjer so različne vrste živil, zlasti meso, ribe in zelenjava, dlje časa izpostavljene nadzorovanemu dimu in vročini. Postopek dimljenja živilom ne daje le edinstvenih okusov, ampak jih tudi ohranja, saj jih posuši in zaščiti pred kvarjenjem.

V nadaljevanju so predstavljene glavne značilnosti in sestavni deli tipične vrtne kurilnice:

 • Struktura: V dimilnici je običajno majhna, zaprta stavba ali struktura, namenjena procesu dimljenja. Lahko so različnih velikosti, od majhnih dvoriščnih enot do večjih in bolj zapletenih naprav.

 • Kadilnica: V kadilnici je glavni prostor, kamor se dajo živila za dimljenje. Opremljen je s stojali ali kavlji za shranjevanje živil. Komora mora imeti ustrezno prezračevanje, ki omogoča kroženje dima in nadzor temperature.

 • Ognjišče ali generator dima: V kurilnici je za ustvarjanje dima potreben vir toplote. To se pogosto doseže z ognjiščem, ogljem ali generatorjem dima na električni ali propanski pogon. Vir toplote pomaga vzdrževati želeno temperaturo za kajenje.

 • Prezračevanje: Ustrezno prezračevanje je bistvenega pomena za nadzor pretoka zraka v kurilnici. Pravilno prezračevanje zagotavlja enakomerno kroženje dima okoli hrane in preprečuje kopičenje prekomerne toplote ali dima.

 • Nadzor temperature: Vzdrževanje enakih temperatur med procesom dimljenja je ključnega pomena za doseganje želenih rezultatov. Nekatere kadilnice imajo vgrajene mehanizme za uravnavanje temperature, druge pa se zanašajo na ročne nastavitve za uravnavanje intenzivnosti ognja in dima.

 • Odvod dima: Dim, ki nastaja iz vira toplote, mora iz dimne komore izhajati na kakšen način. Dimna odprtina ali dimnik omogoča odvajanje odvečnega dima, hkrati pa ohranja nadzorovano okolje v komori.

 • Lesni sekanci ali kosi: Izbira lesnih sekancev ali sekancev ima pomembno vlogo pri določanju profila okusa dimljene hrane. Različni gozdovi dajejo različne okuse, kot so hikorija, mesquite, jablana, češnja in drugi.

 • Termometer: Veliko kadilnic je opremljenih s termometri za spremljanje notranje temperature kadilnice. Tako lahko zagotovite, da se živila dimijo pri želeni temperaturi.

 • Stojala ali kljuke: V dimni komori se stojala ali kavlji uporabljajo za obešanje ali nameščanje živil za dimljenje. Regali zagotavljajo enakomerno izpostavljenost dimu in toploti, kar omogoča dosledne rezultate.

 • Pladenj za kapljice: Nekatere kadilnice imajo pladnje za kapljice, na katerih se med dimljenjem zbirajo kapljice iz hrane. To pomaga ohranjati dimno komoro čisto in preprečuje vžige.

 • Izolacija: Izolacija lahko pomaga uravnavati notranjo temperaturo v kadilnici, kar omogoča večjo učinkovitost in lažje vzdrževanje želenih pogojev za dimljenje.

Vrtne kurilnice so na voljo v različnih izvedbah, od tradicionalnih rustikalnih struktur do sodobnejših in učinkovitejših enot. Za gradnjo ali uporabo kadilnice je potrebno poznavanje tehnik prekajevanja, varnosti živil in ustrezne opreme, da je prekajeno živilo varno za uživanje ter ima želeni okus in teksturo.

Kakšne so prednosti dimnice na vašem vrtu?

Dimnica na vrtu ima lahko več prednosti, zlasti če radi kuhate in eksperimentirate z različnimi kulinaričnimi tehnikami. Navajamo nekaj prednosti:

 • Izboljšanje okusa: Prekajena hrana dobi edinstven in okusen profil okusa, ki ga je težko doseči z drugimi načini kuhanja. Počasno dimljenje omogoča, da se okusi lesnega dima prelijejo v hrano in izboljšajo njen okus.

 • Ohranjanje: V preteklosti so dimnice uporabljali kot sredstvo za konzerviranje hrane. S procesom dimljenja se živila posušijo in ohranijo, s čimer se podaljša njihov rok trajanja, ne da bi jih bilo treba hladiti.

 • Raznolikost živil: V kadilnici lahko dimite najrazličnejša živila, vključno z mesom, perutnino, ribami, zelenjavo, siri in celo oreščki. Ta vsestranskost vam omogoča eksperimentiranje z različnimi okusi in teksturami.

 • Prilagajanje: Pri tem lahko nadzorujete vrsto lesnih sekancev ali koščkov, ki se uporabljajo za dimljenje, kar lahko bistveno vpliva na končni okus hrane. Različni lesovi, kot so hikorija, mesquite, jabolko ali češnja, dajejo različne okuse.

 • Zdrav način kuhanja: Kajenje na splošno velja za bolj zdrav način kuhanja kot cvrtje ali pečenje na žaru, saj zahteva minimalno količino dodanih maščob ali olj. S počasnim kuhanjem se iz mesa izloči tudi odvečna maščoba.

 • Kulinarična ustvarjalnost: Dimnica spodbuja kulinarično eksperimentiranje. Preizkusite lahko različne recepte, marinade, vtiranje in tehnike dimljenja ter tako ustvarite edinstvene jedi.

 • Izkušnje s kuhanjem na prostem: Postavitev kurilnice na vrtu omogoča uživanje v kuhanju na prostem ter druženje s prijatelji in družino. Lahko je osrednja točka družabnih srečanj in zabav na dvorišču.

 • Samooskrba: Če pridelujete lastno zelenjavo ali redite lastne živali, je dimnica lahko način, kako izkoristiti in ohraniti svoj pridelek, zmanjšati količino zavržene hrane in spodbujati samozadostnost.

 • Tradicionalna privlačnost: Kurilnica lahko vašemu vrtu ali zunanjemu prostoru doda rustikalno in tradicionalno estetiko ter tako izboljša celoten ambient.

 • Izobraževalna vrednost: Če vas zanima umetnost dimljenja in konzerviranja hrane, vam dimilnica omogoča praktično učenje. Spoznate lahko različne tehnike dimljenja, vrste lesa in znanost, ki se skriva za tem postopkom.

 • Osebno zadovoljstvo: Uspešno dimljenje lastne hrane je lahko neverjetno zadovoljstvo in nagrada. Tako boste lahko ponosni na ustvarjanje okusnih jedi iz nič.

 • Darila in deljenje: Svoje dimljene izdelke lahko delite s prijatelji, družino in sosedi. Prekajena živila so lahko tudi premišljena in edinstvena darila za posebne priložnosti.

Upoštevajte, da postavitev dimnice zahteva skrbno načrtovanje, ustrezno opremo in upoštevanje varnostnih smernic, ki zagotavljajo kakovost hrane in varnost postopka kuhanja.

Če ne želite uporabljati vrtne kurilnice, si omislite žar na oglje ali električni žar ali kurišče.