Priprava in serviranje čaja - nakupovalni vodnik

čaj

Praktični vodnik za vse ljubitelje dobrega čaja

Ste ljubitelji čaja, ki se radi družite z dobro knjigo in popolno skodelico? Uživate v umirjenem načinu življenja, ko gre za vsakodnevno rutino in je priprava čaja vaš posebni, sveti obred? Ali pa morda iščete darilo za resnega poznavalca čaja.

Preberite naš vodnik o pripravi in serviranju čaja. Oglejte si, kako pripraviti osvežujočo skodelico čaja in kako ga skuhati kot poznavalec čaja. Izbirate lahko med široko izbiro kakovostnih kotličkov, stilskih skodelic in šalic, dizajnerskih čajnikov in praktičnih infuzorjev za čaj. Pripravite čaj in presenetite svoje goste z aromatičnim dogodkom s praktičnimi in čudovitimi dodatki za čaj iz Kuline.

Kaj najdete v tem nakupovalnem vodniku?

1/ Vrela voda. To ni tako preprosto!
2/ Vrste čaja in izbor čajev.
3/ Izbira popolnega čajnika.
4/ Lepota postopka priprave in kako v tem uživati
5/ Čaj za eno osebo. Kako pripraviti popolno skodelico čaja samo za vas?
6/ Skodelica ali šalica? To je zdaj vprašanje!
7/ Umetnost serviranja čaja.
8/ Ohranjanje vročega čaja še dlje časa.
9/ Čaj lahko vzamete s sabo!
10/ Čajni pripomočki za tiste, ki svoje skodelice čaja ne jemljejo preveč zares!

 

Kakšna je optimalna temperatura za vašo najljubšo skodelico čaja? Kateri kotliček bi morali kupiti?

Pristavite kotliček in zavrite vodo. To se morda zdi preprosto, vendar je treba upoštevati nekatera pravila, če želimo skuhati odlično skodelico čaja.

Kot prvo - zavrite le toliko vode, kot je potrebujete pri čemer ne gre le za varčevanje z energijo in denarjem. Za najboljši okus čaja mora voda vsebovati kisik, ta pa se zmanjša, če vodo prekuhavamo večkrat. Voda, ki se vedno znova prekuha, lahko absorbira tudi neugodne okuse iz zraka, ki jo obdaja.

Katera vrsta vode je najboljša za pripravo čaja?

Napolnite kotliček s hladno (ne vročo) vodo… Ampak ne le katerakoli vrsta vode! Razlike so subtilne in občutili jih boste le, če boste pili fin čaj brez sladkorja ali drugih dodatnih sestavin. Zaradi boljše vode ima lahko dober čaj odličen okus, zaradi slabe vode pa ima lahko kakovosten čaj kiselkast okus. Kakšna je torej prava vrsta vode, ki jo morate uporabljati pri pripravi čaja? To ni niti mineralna niti destilirana voda. Voda za čaj mora imeti nevtralen pH in mora biti sveže prekuhana. V idealnem primeru bi morala biti ... sveža voda iz gorskega potoka, ampak bodimo realni, ker če nimate gorskega potoka tik pod oknom, bo filtrirana voda iz pipe naslednja najboljša možnost.

Kakšna naj bo temperatura vode za čaj?

Kot drugo je treba poznati idealno temperaturo priprave vaše najljubše vrste čaja. Temperatura vode za črni čaj mora biti od 90 do 98°C in za zeleni čaj okrog 80 °C. Za beli čaj je temperatura med 70 in 90 °C, za Oolong približno 90 °C, Rooibos pa potrebuje 100 °C.

Ni vprašanje, kako si zapomniti vse te temperature, saj lahko vedno preberete navodila na embalaži, ampak kako vemo ali je temperatura prava? Eden od načinov je počakati ... Če želite, da se voda ohladi na 90 °C, počakajte 2 minuti, če želite zeleni čaj skuhati pri približno 80 °C, počakajte 4 minute. Počakajte ... čakajte! To je preveč zapleteno, ne?

Najlažji način za zagotavljanje prave temperature vode je nakup kotlička z regulacijo temperature (tovrstne kotličke zagotavljajo blagovne znamke, kot so Smeg or KitchenAid) ampak od vas je odvisno ali ga potrebujete ali ne. Če pijete predvsem črni čaj, ga verjetno ne potrebujete, če pa pijete sadne, zelene ali bele čaje, zeliščne napitke ali če imate majhne otroke in morate zanje pripraviti veliko stekleničk mleka, vam bo možnost nastavitve prave temperature zagotovo všeč.

Pri izbiri kotlička za vašo kuhinjo se morate odločiti, kakšna zmogljivost je najprimernejša za vas in vašo družino, kakšen dizajn se najbolje prilega vaši kuhinji in kateri material vam je najbolj všeč.

 

Katere so glavne vrste čajev in kdaj jih piti?

Glavne vrste čaja so: črni čaj, zeleni čaj, beli čaj in čaj Oolong. Črni čaj je seveda najbolj razširjen, vendar je zeleni čaj v zadnjem času vse bolj priljubljen. Če se sprašujete, kdaj piti čaj, se morate vprašati, zakaj ga potrebujete.

Če je vaša energija zjutraj ali po obroku nizka in jo želite okrepiti, popijte čaj 15 do 20 minut po obroku. Čaj ne vsebuje le kofeina, ampak ima tudi pozitiven vpliv na prebavni sistem. Če se torej želite umiriti ali imate težave s spanjem, čaja nikakor ne pijte popoldne in zvečer. Namesto tega pijte kamilični ali drug zeliščni čaj.

Vsekakor je količina kofeina v čaju odvisna tudi od vrste čaja in časa namakanja. Na primer, English Breakfast ima zaradi vrste uporabljenih čajnih listov več kofeina kot Earl Grey. In ko gre za čajne liste…

Je nepakiran čaj boljši od čajnih vrečk? Kateri čaj v čajnih vrečkah izbrati?

Definitivno da! Čajne vrečke in nepakirani čaj so kot hitra hrana vs. vrhunska hrana. Čajne vrečke v večini primerov vsebujejo čajni prah, medtem ko nepakiran čaj vsebuje cele liste. Zaradi prahu in manjših zdrobljenih delcev čaja, imajo eterična olja, ki ustvarjajo okus in aromo, več možnosti za izhlapevanje. Če želite uživati v pravem okusu čaja, je vedno boljše kuhati cele liste.

Slabša kakovost čaja iz čajnih vrečk je tudi posledica dejstva, da je infuzija omejena z velikostjo čajne vrečke. Tudi če v majhno čajno vrečko damo cele liste čaja, ta ne bo mogel sprostiti svoje arome, zato proizvajalci čaja že več desetletij prilagajajo čaj (njegovo strukturo) glede na velikost čajne vrečke, kar je napaka, saj če kakovosten nepakiran čaj damo v večjo čajno, piramidno vrečko - čajni mošnjiček, bomo dobili veliko boljši okus. In ta - velikost vrečke - je eden od dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri čaja v vrečkah.

Seveda lahko čaj prilagodite ne le dnevnemu času, temveč tudi letnemu obdobju, vremenu ali letnemu času. Privoščite si ledeni čaj, ko je zunaj vroče ali zimski, rahlo pekoči čaj v zimskem in božičnem času.

Kulina namig

Če iščete prijetno mešanico iz visokokakovostnih čajnih listov, si oglejte široko ponudbo črnih, zelenih, belih in sadnih čajev, ki so na voljo v naši ponudbi - IZBERITE NEPAKIRAN ČAJ.
Če si želite izvrstnega okusa, toda brez celotnega postopka kuhanja nepakiranega čaja, izberite čaj v piramidnih vrečkah znamke Kusmi - IZBERETE PIRAMIDNE VREČKE.

 

Če ste poznavalec čaja ali če želite preiti na čaj iz celih listov in ga pripravljati v skladu s čajnim obredom, je prva stvar, ki jo morate kupiti - poleg čaja - čajnik. Čajniki so običajno opremljeni s cedili za čaj ki vam omogočajo, da čaj skuhate direktno v čajniku in ga postrežete kar na mizi. Čajnik izberite tako, da bo njegova velikost ustrezala velikosti vaše družine in stilu vašega interierja.

Oglejte si naše čajnike

Izbirate lahko med keramičnimi, porcelanastimi, lončenimi, litoželeznimi, jeklenimi ali steklenimi čajniki različnih oblik in barv. Kitajski čajniki veljajo za najbolj tradicionalne in se običajno uporabljajo pri japonskih in angleških čajnih obredih. Nekateri čajniki imajo izlivnike, ki ne zacejajo in pokrove oblikovani tako, da lahko služijo kot krožniki za sita. Nekatere je mogoče postaviti na štedilnik, da se čaj ohranja dlje časa vroč, drugim pa je priložen ustrezen grelnik za čajnike.

Pred pripravo čaja ne pozabite segreti čajnika z malo vroče vode, da se izognete temperaturnemu šoku. Čaja ne namakajte predolgo. Optimalni čas raztapljanja je 3-4 minute, ki pa se lahko pri različnih vrstah in mešanicah razlikuje, zato vedno preverite čas namakanja na embalaži. Če čaj namakate predolgo, se v vašo skodelico sprosti več taninov, zaradi katerih postane čaj grenkega okusa, kar je značilno predvsem za črni čaj.

 

Opazovanje, kako se infuzija iz sekunde v sekundo zlati, temni in postaja intenzivnejša, je izjemno sproščujoče in prijetno doživetje. Vendar v njem lahko uživate le, če imate prava orodja. In - tada- našli jih boste v Kulini!

Za tiste, ki uživajo v trenutku, prakticirajo zavedanje ali preprosto obožujejo pogled na sproščanje arom iz čaja, smo pripravili čajnike iz prozornega stekla ki vam bodo omogočili ne le uživanje v vonju vaše najljubše čajne mešanice, ampak tudi čudovit prizor za vaše goste.

Oglejte si naše steklene čajnike

Ena od blagovnih znamk, specializiranih za steklene čajnike je Viva Scandinavia. Ta čajno orientirana blagovna znamka, ustanovljena na Danskem leta 2010, nudi čudovito oblikovane čajne dodatke za vse ljubitelje čaja. Njihov namen je navdušiti svet za sprostitev in boljše počutje s popolnim doživetjem čaja ob vsakokratni pripravi, zato nudijo modernizirane različice tradicionalnih čajnikov iz prozornega borosilikatnega stekla. Prozorne stene vam omogočajo, da uživate tudi z očmi.

 

 

Včasih ne potrebujete cel čajnik vročega čaja. Včasih zadostuje le, da se udobno namestite na kavč s skodelico odličnega čaja. Samo zase. Ali se morate odpovedati obredu priprave popolne skodelice čaja samo zato, ker ga boste uživali samo vi?! Seveda ne.

 

V Kulini imamo tri popolne rešitve za ljubitelje solo čaja!

 • majhen čajnik (največ 500 ml) za eno osebo - po mnenju strokovnjakov za čaj je to edini pravi način priprave čaja, zato ne skrbite, če se boste počutili snobovsko. Tako bi to naredila vsaka kraljica, ali ne?! :-)
 • infuzor za čaj - je zelo preprosta in praktična rešitev za ljubitelje nepakiranega čaja, ki ga lahko uporabljate v skodelici ali šalčki (odvisno od njegove velikosti in oblike). Izbirate lahko med čajnimi cedili iz nerjavečega jekla ali silikona preprostih ali nenavadnih oblik in dizajna.
 • šalčka s cedilom za čaj - šalčka z infuzorjem je še ena rešitev za velike ljubitelje čaja. Takšne šalčke so opremljene tudi s pokrovčki, ki pomagajo pri kuhanju, lahko pa služijo tudi kot podstavki za cedilo, ko je čaj pripravljen. Tako kot čajne infuzorje lahko tudi infuzorske šalčke uporabljate ne le za čaj, temveč tudi za zeliščne napitke

 

Ko je čaj pripravljen in ga lahko postrežete, se tu se pojavi še eno vprašanje - ali izbrati skodelico ali šalčko? Čeprav čajni snobi ne bi niti pogledali keramično skodelico, je to popolnoma odvisno od vas. To je vaš čaj in lahko ga pijete, kot želite, če pa želite čaj postreči ob posebnih priložnostih, si morda želite kupiti lep komplet elegantnih in modernih ali klasičnih skodelic za čaj.

Skodelice za čaj so različnih oblik in velikosti (odvisno od države in proizvajalca), vendar lahko rečemo, da standardna skodelica vsebuje približno 160 do 250 ml. Ko govorimo o klasičnih skodelicah, običajno pomislimo na skodelico v obliki sklede z ozkim dnom in širšim vrhom, vendar moderne blagovne znamke ponujajo različne oblike, ki bodo zadovoljile potrebe in okuse vseh kupcev - ne glede na to ali ste ljubitelj minimalizma ali skandinavskega sloga. Čajne skodelice so običajno opremljene s podstavki, ki ščitijo vaše namizne površine in popoldanskemu čaju dodajo eleganco.

Oglejte si naše skodelice za čaj

 

Šalčke morda res niso tako elegantne, vendar imajo v primerjavi s standardnimi skodelicami veliko prednosti:

 • so na voljo v različnih velikostih in oblikah, ki lahko zlahka izpolnijo vaše osebne želje in se popolnoma prilegajo vašim rokam
 • lahko imate komplet šalčk iste barve ali pa izberete različne barve za vsakega družinskega člana posebaj in poskrbite za razgibano, moderno postavitev mize
 • šalčke niso tako formalne in lahko jih uporabljate kadarkoli
 • šalčke so veliko bolj univerzalne
 • uporabite jih lahko za čaj, kavo, vodo, kakav, vročo čokolado, kuhano vino in številne druge napitke
 • šalčke so pogosto zložljive in v omarah zavzamejo manj prostora kot skodelice s podstavki
 • šalčke so pogosto okrašene s sezonskimi motivi, modernimi tiski ali kultnimi liki kot so Moomins, zato jih lahko podarite ob skoraj vsaki priložnosti

In nenazadnje … V kuhinji ni nikoli preveč šalčk, a ne?!

Oglejte si naše šalčke

 

Čaj je pripravljen. Pripravili ste ga v čajniku, imate lepe skodelice ali stilsko šalčko. Kaj še potrebujete?

Vrč za mleko in sladkornico – po možnosti v kompletu - to je še ena nujna oprema za serviranje čaja. Kapljica mleka je potrebna za blaženje moči English Breakfast čaja, prav tako pa boste vrč za mleko potrebovali za kavo. Sladkornice in skledice za smetano so na voljo tudi v sodobnih izvedbah iz nerjavečega jekla, prozornega stekla ali lončenega rustikalnega videza. Stil teh izdelkov boste zlahka prilagodili interjerju, okusu ali postavitvi mize. In kaj bi počeli s sladkorjem ali mlekom brez čajne žličke. Mimogrede ... Ali ste vedeli, da morate čaj mešati naprej in nazaj, nikoli s krožnimi gibi? To je res, in verjetno ste celo življenje mešali narobe!

Kraljičin namig

“Pijte po požirkih iz skodelice, nikoli ne srkajte in za božjo voljo, nikoli ne puščajte žličke v skodelici!”

 

Vacuumski vrči zaradi svojih izolacijskih lastnosti, dvojnih sten in pametnih pokrovčkov ohranijo čaj vroč več ur. Moderni vakuumski vrči so tudi zelo stilski in elegantni ter odlična dekoracija vaše jedilne mize med zajtrkom ali kosilom. Obožujejo jih vsi, ki delajo od doma saj omogočajo, da v čaju uživate več ur, ne da bi vam ga bilo treba ves čas pogrevati. Ni presenetljivo, da blagovne znamke, specializirane za vakuumske vrče, večinoma prihajajo iz Skandinavije. Njihovi dizajnerji vedo, kako pomembno je imeti poleg sebe skodelico vročega čaja in kako oblikovati dizajn, ki vašemu interierju doda "hygge" dejavnik.

Oglejte si naše vakuumske vrče

Kakšna je najboljša temperatura za pitje čaja?

Strokovnjaki za čaj pravijo, da je ključ do najboljšega okusa čaja v tem, da ga pustite stati 6 minut, preden ga dejansko spijete. Zakaj 6 in ne na primer 10? Če pustite čaj nekaj časa počivati (tako kot pustite počivati zrezek, preden ga razrežete), se čaj ohladi na 60°, kar je optimalna temperatura za sproščanje okusov. Če pa čaj pustite na primer 10 minut, boste zamudili ta trenutek in ko se temperatura spusti pod 45°, čaj ne bo imel takšnega okusa, kot bi ga moral imeti. Zato je pomembno, da čaja ne pustite, da se preveč ohladi.

 

Če ste pravi ljubitelji čaja, potem brez njega ne boste šli nikamor, zlasti če je jesensko ali zimsko jutro in ste na poti v službo obtičali v prometnem zamašku. Lep termo lonček ali stilski potovalni vrč pa je odličen pripomoček, ki ga lahko vzamete s seboj na vsa potovanja, piknik ali gorski izlet.

Oglejte si naše termo lončke

Kako izbrati termo lonček ali potovalni vrč?

 • poskrbite, da ne pušča. Sigurno si ne želite, da se čaj ali kava razlije po vaših stvareh, ki jih imate v torbi ali nahrbtniku?
 • preverite njegove izolacijske lastnosti, če je izdelan iz nerjavečega jekla ali ima dvojne stene, kako dolgo bo ohranil čaj vroč in vodo hladno
 • odločite se, katera vrsta odprtine bo za vas najprimernejša. Ali raje odvijete ali samo kliknete? Če vrč lahko upravljate z eno roko, je lahko zelo priročno, če ste v avtomobilu ali na pohodu
 • bodite pozorni tudi na to, kako boste vrč nosili. Ga boste držali v roki, ga nosili v torbi ali ga boste morda raje pritrdili na nahrbtnik s praktično zanko? Izberite vrsto termo lončka, ki bo najbolje ustrezal vašim navadam in potrebam
 • in nenazadnje, izberite potovalni vrč, ki vam je všeč, ki je vašega stila in barve in se ujema z vašo jakno ali torbo. To je pomembno, saj ga boste verjetno uporabljali več let!

 

Če se radi obdajate z zabavnimi pripomočki ali iščete majhno darilo za ljubitelje čaja, boste navdušeni nad široko izbiro pripomočkov in dodatkov za čaj. Med njimi boste našli zabavne in stilske infuzorje za čaj, grelnike za čajnike, čajne zabojčke in peščene ure za čaj, ki vam bodo pomagali paziti, da svojega čaja ne boste predolgo namakali. Ti pripomočki za pripravo čaja bodo tudi odlična darila, zlasti če jih boste kombinirali z eno od naših mešanic vrhunskih proizvajalcev čaja.

Oglejte si naše dodatke za čaj