Lonci - nakupovalni vodnik

Kako pogosto kupujete nove lonce? Večina gospodinjstev pogosteje kupi nov avto kot pa novo posodo! Zato si je pri nakupu novih loncev in ponev vredno vzeti čas in dobro premisliti o izbiri, saj vam bodo enkrat kupljeni lonci verjetno služili več let. Z dobro izbrano posodo bo priprava jedi olajšana, razlika pa se bo poznala tudi na krožniku.

Kaj je treba upoštevati pri izbiri novih loncev?

 

 

Katere lonce potrebujem?

Kvalitetni lonci so velika naložba. Namesto da bi kupovali velik komplet cenejših loncev, ki ne bodo izpolnili vaših pričakovanj, je bolje za začetek izbrati nekaj osnovnih modelov ali manjši komplet 3-4 loncev in jih pozneje po potrebi dokupiti. Veliko bolje je imeti preverjeno serijo znanega proizvajalca in jo sčasoma dopolniti z več kosi. Zahvaljujoč temu vaši lonci ne bodo imeli le enotnega dizajna, ampak jih bo mogoče tudi zlagati, kar je zelo koristno, če imate v kuhinji omejen prostor za shranjevanje. Katere vrste loncev za kuhanje morajo biti v vsaki kuhinji?

Ključne kuhinjske potrebščine - 3 vrste loncev

 1. lonec za juho - za kuhanje testenin ali juh
 2. nizka kozica- za dušenje, s pokrovko
 3. kozica za omake - za pripravo hrane, ki jo je treba mešati: omake ali kaše

 

tmp

Marcel Vargaeštok, lastnik kuharske šole Chefparade

Velik lonec je temelj vašega kompleta kuhinjske posode. Kako velik naj bo? To je odvisno od števila oseb, za katere kuhate. Testenine so jed, ki porabi največ vode. Na eno porcijo morate računati 1 liter vode. Če ste dva, zadostuje 2-litrski lonec, za štiričlansko družino pa je potreben 4-litrski lonec.
Če imate radi dušene jedi, si omislite lonec, primeren za uporabo v pečici. Najboljša izbira je tradicionalni lonec iz litega železa. Lonec iz litega železa s pokrovko lahko uporabljate na štedilniku in za počasno kuhanje v pečici. Zahvaljujoč temu bo toplota enakomerno porazdeljena, kar vam bo omogočilo pripravo okusne enolončnice ali rebrc, dušenih v vinu. Odličen je tudi za pripravo rižote na štedilniku. 

 

3 obvezne vrste loncev 

V kuhinji boste najverjetneje uporabljali 1-2 lonca, kozico in ponev.

Lonec za juho

Lonec za juho

Večji in manjši lonci za kuhanje testenin, juh, prilog itd. Ponavadi so tako visoki kot široki. Najboljši so s pokrovko, ki vam pomaga pri odcejanju hrane.

Izberite svoj lonec za juho

Kozica

Nizke kozice s pokrovom

Nizka kozica za dušene jedi. Vedno s pokrovom in po možnosti iz materiala, ki je primeren tudi za počasno kuhanje in dušenje v pečici. Visokokakovostna litoželezna posoda je naložba za vse življenje.

Izberite svojo kozico

Kozica za omako

Kozica za omako

Ročaj kozice vam omogoča, da jo lahko držite varno, z roko stran od vira toplote. Odlična za pripravo omak in jedi, ki zahtevajo stalno mešanje.

Izberite svojo kozico za omako

 

Kakšen material izbrati?

Izbira materiala je ključnega pomena za končni okus hrane, vaše zadovoljstvo med kuhanjem, pa tudi za pomivanje in shranjevanje. S praktičnega vidika morate biti pozorni na to ali so lonci, ki jih želite kupiti:

 • primerni za vašo vrsto štedilnika?
 • primerni za v pečico?
 • primerni za pomivanje v pomivalnem stroju?

Prvo vprašanje se zdi najpomembnejše in težava se najpogosteje pojavi pri indukcijskih kuhalnih ploščah. Večina sodobne kuhinjske posode je primerna za vse vrste kuhalnih plošč, vendar je pred nakupom vredno preveriti. Kozice običajno postavimo v pečico, zato moramo biti pozorni na ročaje. Proizvajalec pogosto določi različno temperaturo, ki jo lahko sprejme sama posoda in različno temperaturo za ročaje. Pri litoželeznih posodah se moramo sprijazniti s tem, da jih je treba pomivati ročno. Kljub temu večina strank želi svoje lonce pomivati v pomivalnem stroju.

Lonci iz nerjavečega jekla

Posode iz nerjavečega jekla so idealna kombinacija cene in kakovosti. So vsestranski, vzdržljivi in enostavni za vzdrževanje.

Izberite lonce iz nerjavečega jekla

Poceni lonci iz nerjavečega jekla lahko prepoznate po njihovi teži

Morda boste presenečeni nad širokim cenovnim razponom posode iz nerjavečega jekla. V supermarketu lahko lonec iz nerjavečega jekla dobite že za nekaj evrov, zakaj bi torej za znano blagovno znamko plačali veliko več? Seveda bo razlika vidna šele po uporabi. Lahka posoda se morda zdi praktična, vendar se je treba lahki posodi iz nerjavečega jekla izogibati. Pomanjkljivost nerjavečega jekla je njegova slaba toplotna prevodnost, kar pomeni, da se lonci ne bodo segrevali enakomerno. Tanko dno se tudi zlahka upogne, kar je pri poceni izdelkih precej hitro opazno. Pri plinskih kuhalnikih to ni tako zelo pomembno, pri drugih vrstah štedilnikov pa je to resna težava. Tudi lonci iz čistega nerjavečega jekla niso primerni za indukcijo. Kako lahko kakovostnejši izdelki odpravijo te pomanjkljivosti? Ključno je dno, ki je pri vrhunskih izdelkih sestavljeno iz več različnih materialov, običajno iz dobro prevodnega aluminija ali dodatnega jekla, ki tvori tako imenovano sendvič dno. Zato visokokakovostna posoda iz nerjavečega jekla ne bo nikoli lahka in bo imela trdno dno.

Prednosti in slabosti loncev iz nerjavečega jekla

Prednosti

 • zelo dobro razmerje med ceno in kakovostjo
 • univerzalni in vzdržljivi
 • ne absorbirajo vonjav
 • Primerni za pomivanje v pomivalnem stroju
 • z večplastnim dnom primernim za indukcijo

Slabosti

 • manjša prevodnost nerjavečega jekla, ki jo je treba nadomestiti z večplastnim dnom
 • lonci iz čistega nerjavečega jekla niso primerni za indukcijo
 • težje čiščenje po zažigu

  

Lonci iz litega železa

Lonci iz litega železa so doživljenjske posode. So naravno nelepljive, dobro zadržujejo toploto in so primerne za vse kuhalne plošče. Ikona tradicionalne litoželezne posode je francoska blagovna znamka Staub, znana po svojih značilnih "cocottes" z barvitimi emajliranimi površinami. Prvotno so bile priljubljene zaradi preprostega vzdrževanja, danes pa jih občudujejo tudi zaradi čudovitega videza.

Izberite si lonce iz litega železa

 

Prednosti in slabosti loncev iz litega železa

Prednosti

 • trajni
 • odlično prevajajo in ohranjajo toploto
 • za vse vrste kuhalnih plošč
 • lahko se uporabljajo v pečici
 • kot nalašč za dušeno meso, pa tudi za peko kruha itd.

Slabosti

 • višja cena
 • težki
 • niso primerni za pomivanje v pomivalnem stroju

 

Bakreni lonci

Bakreni lonci in ponve so pogosto na seznamu želja vseh gurmanov in ljubiteljev kuhanja. Te posode naj ne ostanejo skrite v kuhinjskih omaricah, saj bodo videti čudovito v kuhinji in na fotografijah. Njihova cena ustreza njihovi lepoti in izjemnim lastnostim, francoske blagovne znamke pa so mojstri na tem področju. Mauviel i De Buyer.

Izberite bakrene lonce

 

Prednosti in slabosti bakrene kuhinjske posode

Prednosti

 • edinstvene toplotne lastnosti - hitro in enakomerno prevaja toploto
 • trajni
 • dekoracija profesionalne in domače kuhinje

Slabosti

 • zahtevajo boljše vzdrževanje
 • visoka cena
 • ni jih mogoče čistiti v pomivalnem stroju ali uporabljati na indukcijskih kuhalnih ploščah

 

Keramični lonci

Največja prednost keramične posode je njena lastnost proti prijemanju. Enostavno jih je čistiti in v njih lahko kuhamo z minimalno količino maščobe. Primerne so za pomivanje v pomivalnem stroju, vendar ne delujejo vedno na indukciji, zato je pomembno, da pri nakupu določenega izdelka preverite te informacije.

Izberite keramične lonce

Izberite keramične lonce

 

Pomembne značilnosti

Če povzamemo parametre, ki jih je treba upoštevati pri izbiri loncev:

 • ustreznost za vaš tip štedilnika  - zlasti če kuhate na indukcijski plošči
 • možnost uporabe v pečici - kupite vsaj eno kozico, ki jo lahko uporabljate v pečici
 • varnost pri pomivanju v pomivalnem stroju - posode iz nerjavečega jekla lahko brez težav pomivate v pomivalnem stroju, ne pa tudi posode iz litega železa in bakra. Odločiti se morate, kaj je za vas pomembnejše, saj večja funkcionalnost in lepota zahtevata ročno pomivanje loncev in bolj skrbno nego.
 • debelina dna - struktura in tehnologija dna je glavni parameter posode iz nerjavečega jekla. Boljša kot je kakovost dna, boljša je toplotna prevodnost in kuhanje
 • konstrukcija ročaja
  - vrsta materiala: ročaji loncev so običajno izdelani iz kovine, plastike ali kombinacije različnih materialov. Plastični ročaji se ne segrejejo hitro, zato za njihov oprijem ni treba uporabljati rokavic. Vendar pa niso primerni za pečico in so značilni za cenejše posode. Višjekakovostni lonci zagotavljajo ročaje, ki zaradi kombinacije materialov in ustrezne sestave ročajev zmanjšujejo segrevanje ročajev brez uporabe plastike.
  - vrsta pritrjevanja: ročaji so bodisi varjeni (povezava iz notranjosti posode je praktično nevidna) bodisi kovičeni. Pri loncih iz nerjavečega jekla je bolje izbrati varjene ročaje, saj so bolj elegantni, na zakovicah pa se ne zadržuje umazanija. Za materiale, pri katerih varjenje ni mogoče, bo ustrezalo kovičenje.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, vodja nabavnega oddelka v podjetju Kulina

Kot del osnovne kuhinjske opreme priporočamo 4-5 kosov kuhinjske posode kompleti posode iz nerjavečega jekla priznanih nemških proizvajalcev, kot so WMF, Fissler or Zwilling. Ta vrhunska univerzalna posoda z ojačanim dnom bo v celoti izpolnila potrebe vsakodnevnega kuhanja.

Naprednejši kuharji svoje kuhinje pogosto opremijo tudi z litoželeznimi kozicami Staub, ikonična keramična posoda francoske blagovne znamke Emile Henry in bakrene posode Mauviel in De Buyer. Ti izdelki se pogosto kupujejo tudi kot božična darila ali darila za mladoporočence.