Čiščenje in organizacija kuhinje

caj

Kako očistiti in pravilno urediti kuhinjo - 6 praktičnih nasvetov in najboljši izdelki za popolno organizacijo kuhinje

Če želite, da je vaš prostor funkcionalen, uporabniku prijazen in enostaven za vzdrževanje čistoče, je organizacija kuhinje ključnega pomena. Če nameravate kuhinjo pospraviti in poskrbeti, da so predmeti, ki jih potrebujete, vedno pri roki in tam, kjer morajo biti, morate začeti z upoštevanjem nekaterih osnovnih organizacijskih nasvetov in nabavo potrebnih pripomočkov. Sledite našemu vodniku po korakih, kako očistiti kuhinjo in si oglejte naš natančen izbor praktičnih in trpežnih, pa tudi stilskih dodatkov, ki so ključni, če želite idealno organizirati svojo kuhinjo.

Kaj najdete v tem nakupovalnem vodniku: 

1/ Kako očistiti kuhinjo? Vodnik korak za korakom.
2/ Stilski koši za odpadke
3/ Urejanje kuhinjskih delovnih površin
4/ Urejanje kuhinjskih omaric in predalov
5/ Shranjevanje hrane - organizacija shrambe & zaloge hrane
6/ Urejanje prostora z umivalnikom
7/ Kuhinjski tekstil

 

 • Zreducirajte svojo kuhinjo in pri tem bodite nepopustljivi, strogi, brez izgovorov, brez občutka krivde. Opustite sentimentalno navlako in preprosto zavrzite vse stvari, ki jih ne uporabljate ali ki jih niste uporabljali zadnje leto. Poskrbite, da bo vaša kuhinja vedno brez nereda. Tako bosta vsakodnevno kuhanje in življenje lažja, poleg tega pa boste v kuhinji dejansko uživali, in zato, če želite opraviti spomladansko čiščenje, začnite s tem, da iz kuhinjskih omaric in predalov vzamete vsak predmet posebej v roke in se odločite, ali ga boste obdržali ali zavrgli.
 • Odločite se, kam v kuhinjskih omaricah in predalih postaviti stvari in pri tem upoštevajte načelo "učinkovitosti". Kuhinjske pripomočke postavite tako, da jih boste zlahka dosegli, ko jih boste potrebovali in kjer jih boste potrebovali. Splošno pravilo je, da so najpogosteje uporabljeni predmeti na očeh, tisti, uporabljeni manj pogosto, pa naj bodo postavljeni dlje ali višje.

 

 • Kuhinjske pripomočke razvrstite po conah:
  CONA 1: dnevni krožniki, sklede, osnovni kozarci, skodelice, jedilni pribor (lahko dostopni, po možnosti blizu pomivalnega stroja)
  CONA 2: kuhinjska posoda in pripomočki za kuhanje - lonci, ponve, deske za rezanje, spatule, lesene žlice, sklede za mešanje, začimbe (v bližini štedilnika in pečice)
  CONA 3: shramba ali izvlečni zalogovnik - suha živila, začimbe, večji kuhinjski pripomočki ali kuhinjski aparati, ki jih ne uporabljate vsak dan
  CONA 4: koš za odpadke in območje pomivalnega korita - organizirajte odpadke, čistila in pripomočke za pomivanje posode pod pomivalnim koritom ali okoli njega
  CONA 5: postaja za kavo & čaj: čaj in kavo ter vse dodatke je treba hraniti poleg šalic, skodelic in kotlička
  CONA 6: lična jedilna posoda, servirni krožniki, steklovina in barski pripomočki, ki jih običajno uporabljate z gosti. Če je mogoče, te izdelke shranite v drugem delu hiše (v jedilnici ali dnevni sobi)

 • Žita, pekovske izdelke, testenine, riž, prigrizke in drugo suho hrano pretresite v prozorne vsebnike za živila, zaboje ali druge vrste kuhinjskih posod. Imeli boste več prostora, bolje se bodo hranila, vse boste lahko videli in hitreje našli potrebne sestavine. 
 • Uporabite organizatorje predalov in razdelilnike, uporabite različne vrste kuhinjskih organizatorjev, izkoristite vrata omaric in shrambe, namestite obešalnike in kljukice, porabite prostor na stenah in vratih, da bo vse zelo urejeno in lahko dostopno.
 • Upoštevajte načrt čiščenja kuhinje – pri vsakodnevnem čiščenju upoštevajte enak, preprost načrt čiščenja. Na primer: očistite delovne površine in mizo, oplaknite posodo/napolnite pomivalni stroj, očistite kuhalno ploščo, obrišite pulte, očistite korito in odnesite smeti. Zahtevnejša opravila, kot so pomivanje tal, odstranjevanje vodnega kamna iz kotlička ali čiščenje kuhinjskih predalov, lahko načrtujete za določene dni v tednu ali mesecu

 

Ravnanje s kuhinjskimi odpadki je bilo vedno velik izziv, zdaj, ko se zavedamo pomena sortiranja odpadkov za naše okolje, pa je to lahko še večji izziv. Vendar vrhunski proizvajalci košev za odpadke zagotavljajo, da pri ravnanju z odpadki nimate težav - niti ko gre za vzdržljivost in praktičnost košev za odpadke, ki jih nudijo, niti ko pomislite na stilski izgled vašega kuhinjskega prostora.

Kje imeti koš za odpadke?

Običajno je koš za odpadke pod pomivalnim koritom, kar je odlična rešitev za majhne kuhinje ali majhne družine. Pa vendar, ko želite sortirati odpadke, ko vaša družina proizvede veliko odpadkov ali ko imate veliko kuhinjo, je morda treba razmisliti o izbiri zunanjega koša za odpadke. Ampak brez panike! Moderni koši za odpadke izgledajo izvrstno in včasih sploh niso podobni košu za smeti.

Katere vrste košev za odpadke so na voljo?

V Kulini vam nudimo veliko izbiro košev za odpadke enega od svetovno priznanih proizvajalcev kuhinjskih izdelkov Brabantia. Brabantia je specializirana za praktične in elegantne rešitve modernih domov, vključno z ravnanjem z odpadki za vse vrste in velikosti kuhinj in družin. V svojem katalogu nudi koše za odpadke v vseh velikostih, barvah in z različnimi praktičnimi lastnostmi. Med njimi najdete:

 • koše na pedala z enim, dvema ali tremi prekati za sortiranje odpadkov
 • vgradne koše za odpadke (za namestitev na notranjo stran vrat talne omarice)
 • koše na dotik vseh velikosti in barv - elegantni in stilski zunanji koši za odpadke
 • zložljive koše za odpadke
 • koše za kompostiranje odpadkov
 • namizne koške
 • zelo močne kompostne vrečke za odpadke

Kot lahko vidite, so možnosti za popolno organizacijo kuhinjskih odpadkov zelo široke. Vse kar morate storiti je, da izberete idealno rešitev za svoj dom in kuhinjo.

Oglejte si vse koše za odpadke

 

Če želite uživati v kuhinji, imeti dovolj prostora za pripravo hrane in občutek urejenega in čistega prostora, potem poskrbite, da bodo delovni pulti brez nereda in čim bolj funkcionalni. Da bi to dosegli, boste potrebovali nekaj kuhinjskih pripomočkov za organizacijo delovnih površin.

Deske za rezanje – namestite jih stilsko in jih ohranjajte čiste!

Kje hraniti desko za rezanje?

Naslednja stvar, ki jo imamo na kuhinjskem pultu je deska za rezanje ali komplet desk za rezanje. Glede na stil vašega interierja, jih lahko preprosto in stilsko naslonite ob steno (zlasti če izberete lesene deske različnih velikosti), kupite komplet s posebnim stojalom ali jih preprosto skrijete v kuhinjski predal, vendar ne smete pozabiti, da potrebujejo cirkulacijo zraka, da se dejansko dobro posušijo.

Kako čistiti deske za sekljanje?

Ne glede na to, kateri način shranjevanja deske za rezanje izberete, poskrbite, da jo boste ustrezno uporabljali in čistili, da ne bo prenašala mikrobov. Ne pozabite eno od glavnih pravil, da za rezanje mesa, kruha ali zelenjave uporabljate različne deske za rezanje. Lesene deske za rezanje nikoli ne dajte v pomivalni stroj. Očistite jih takoj po uporabi, jih obrišite do suhega in jih občasno začinite s kapljico olja.

Nekatere deske za rezanje, ki so na voljo v Kulini, so veliko več kot le standardne deske za rezanje. Imajo utore za zbiranje drobtin ali sokov, nekatere so zložljive, kar olajša prenos narezane hrane v lonec ali ponev, nekatere so opremljene s stojalom ali pa so v kompletu. Izberite tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam ali tisto, ki vam je najbolj všeč. To je namreč pomembno - uporabljali jo boste vsak dan!

 

Bloki za nože – noži naj bodo shranjeni skrbno in vedno pri roki!

Katero kuhinjsko orodje najpogosteje uporabljate v svoji kuhinji? Nož! Zato je zelo priročno, če imate nože vedno pri roki, lepo shranjene v stilskem bloku za nože ali na magnetnem nosilcu za nože.

Zakaj je dobro hraniti nože v bloku za nože?

Hramba nožev na delovni površini ali nad njo ima še eno prednost pred shranjevanjem nožev v kuhinjskem predalu. Na ta način so rezila nožev zavarovana in ločena, tako da ostanejo ostra dlje časa. Prepričajte se, da blok za nože redno čistite in da pri tem upoštevate navodila proizvajalca.

 

Zaboji za kruh – zakaj jih kupiti?

Kje naj se hrani kruh?

Če nimate shrambe, potem kruh verjetno shranjujete na kuhinjskem pultu ali v predalu. Kruha nikoli ne smete shranjevati v hladilniku ali v bližini vira toplote. Kruh je treba shranjevati v temnem, suhem in hladnem prostoru, pri čemer je ustrezna posoda za kruh idealna izbira. Kateri zaboj za kruh je najboljši?

Kvalitetni zaboji za kruh so izdelani iz materialov, ki so varni za živila, omogočajo kroženje zraka, so enostavni za čiščenje in omogočajo, da kruh ostane dlje časa svež. Nekateri imajo funkcionalne lastnosti, kot so pokrovi, ki služijo kot deske za rezanje. Izberite posodo za kruh, ki ustreza količini običajno kupljenega kruha in se najbolje prilega stilu vaše kuhinje. V Kulini boste našli veliko izbiro posod za kruh v različnih barvah in stilih. Izberete lahko funkcionalne posode za kruh iz nerjavečega jekla blagovnih znamk Brabantia ali WMF, lesene in keramične posode za kruh blagovne znamke Continenta ali stilske posode za kruh blagovne znamke Alessi.

 

Organizatorji pripomočkov - zagotovite mešalnim žlicam in obračalkam ustrezno mesto

Med kuhanjem imejte kuhinjsko orodje in pripomočke vedno pri roki. Če ste desničar, imejte osnovne pripomočke, kot so kuhinjska zajemalka, mešalna žlica ali kuhinjska lopatka, na desni strani štedilnika (v kuhinjskem predalu ali v organizatorju za pripomočke). Na levi strani štedilnika hranite kuhinjske pripomočke in dodatke, ki jih še vedno uporabljate, vendar ne tako pogosto (stiskalo za česen, odpirač za konzerve, palčke za meso, klešče itd..

Nosilci za kuhinjske pripomočke ne smejo biti dolgočasni! Dodajte svoji kuhinji nekaj značaja in izberite organizatorje, ki bodo v vašo kuhinjo vnesli nekaj posebnosti ali pa se bodo ujemali z njenim stilom.

Oglejte si organizatorje pripomočkov

 

Držala za papirnate brisače - najboljši prijatelji vsake kuhinje!

Nenazadnje... držalo za papirnate brisače, najboljši prijatelj vsake kuhinje! Uporaba papirnate brisače v kuhinji je higienična in priročna, razen če vam tu in tam pade s pulta na tla ali če z eno roko težko odtrgate toliko listov, kolikor jih potrebujete. Toda s primernim držalom za papirnate brisače je videti veliko bolje in deluje veliko lažje, zato poskrbite, da boste dobili takšnega, ki se ujema s stilom vaše kuhinje.

Držala za pripomočke ne smejo biti dolgočasna! Dodajte svoji kuhinji nekaj stila in izberite organizatorje, ki bodo v vašo kuhinjo vnesli nekaj posebnosti ali pa se bodo ujemali z njenim stilom.

Oglejte si nosilce za papirnate brisače

 

Kulina namig

Veliko ljudi hrani začimbe v kuhinjskih predalih ali v shrambi, vendar jih dejansko uporabljate med kuhanjem, zato jih je najbolje hraniti v bližini štedilnika. Uporabite lahko posebno stojalo za začimbe za na pult ali pa nad pult namestite stojalo ali polico za začimbe, da bodo vedno pri roki, ko jih boste potrebovali.

 

Pri urejanju kuhinjskih omaric in predalov poskusite združiti predmete, kot so recimo izdelki za peko in dodatki, namizna posoda in kozarci, kuhinjska posoda, majhni aparati itd. To je smiselno, saj lahko pri opravljanju določenega opravila zgrabite vse, kar potrebujete, naenkrat.

Kako urediti kuhinjske predale?

Za popolno ureditev kuhinjskih predalov uporabite lesene ali plastične zaboje in dvižne škatle za shranjevanje, pa tudi organizatorje predalov (vključno z organizatorji predalov za jedilni pribor) in nastavljive lesene pregrade. Manjše predmete in dodatke razvrstite glede na to, kdaj in kje jih uporabljate. Označite škatle, da boste lahko čim hitreje našli tisto, kar iščete.

Kako urediti kuhinjske omarice?

Da bi kuhinjske omarice kar najbolje izkoristili in jih naredili čim bolj praktične, uporabite organizatorje za omarice, žična stojala in organizatorje pod policami, zložljive police za kuhinjske omarice in vse vrste pametnih rešitev za shranjevanje v omaricah, ki vam omogočajo dvakratno povečanje prostora na policah in preprečujejo izgubo prostora med policami.

Kako shraniti lonce in ponve?

Kuhinjsko posodo lahko hranite v loncih & predalih ali v kuhinjskih omaricah, lahko pa namestite viseče stojalo za posodo na steno ali pod omarice ali stropno stojalo za posodo nad kuhinjskim otokom.

Če se odločite, da boste posodo shranjevali v kuhinjskih predalih, potem morate razmisliti o nakupu posebnih ločevalnih elementov zanje, da se izognete praskam, ki bi lahko uničile neprijemljivo prevleko. Uporabite lahko tudi žične organizatorje za pokrove ali držala za pokrove, ki jih lahko namestite na notranjo stran vrat kuhinjske omare v shrambi ali v talni omarici.

Preglejte našo ponudbo organizatorjev pribora v predalih in drugih pametnih rešitev za kuhinjske omarice in predale.

Kuhinjski organizatorji

Kulina namig

Če ste te sreče in imate shrambo, potem si priskrbite organizator za na vrata, ki bo izkoristil notranjo stran vrat shrambe. Pri organizaciji je pomemben vsak delček prostora!

 

Kuhinja je običajno prostor, kjer se pripravlja in kuha hrana, zato je pravilno shranjevanje živil - bodisi suhih sestavin, ki se uporabljajo za pripravo hrane, bodisi shranjevanje že pripravljenih obrokov - pomemben del vsake kuhinje.

Kako hraniti suha živila?

Suhe surovine je najbolje shranjevati v hladnem, suhem in temnem prostoru, na primer v shrambi ali zaprtih kuhinjskih omarah. Priporočeni čas shranjevanja suhih živil je od 4 mesecev do 1 leta, vendar čim višja je temperatura, tem krajši je čas shranjevanja.

Če je prostor, v katerem shranjujete suha živila temen, si lahko pomagate s prozornimi posodami in kozarci za shranjevanje. Njihova glavna prednost je, da že na prvi pogled vidite vsebino in tako hitreje najdete stvari in kuhate. S prozornimi posodami za shranjevanje živil je tudi notranjost kuhinjskih omaric ali hladilnika videti urejena in bolj organizirana.

Če izberete keramične ali druge vrste posod, ki niso transparentne, potem uporabite lepe etikete. Označevanje je lahko koristno tudi za organizacijo majhnih posod v predalih - nalepite etiketo na pokrove, da boste lahko hitro prepoznali njihovo vsebino.

V Kulini najdete široko paleto posod za shranjevanje hrane, vključno s steklenimi kozarci in plastičnimi posodami različnih oblik, barv, stilov in velikosti. Uporabite jih v shrambi ali v kuhinjskih omaricah in nekaj zložljivih posod ali stilske kozarce za najpogosteje uporabljena živila za na kuhinjski pult, da jih boste imeli vedno pri roki. Ne pozabite, da je pri tem pomembno izbrati visokokakovostne posode iz materialov, varnih za živila, ki ne vsebujejo BPA in ob stiku s hrano ne sproščajo škodljivih snovi.

Oglejte si posode za shranjevanje hrane

 

Kako shraniti pripravljene obroke?

Pripravljeno hrano je najbolje shranjevati v steklenih posodah, primernih za v hladilnik. Te posode so varne za živila, imajo tesnilne pokrove in so najboljše za shranjevanje preostalih obrokov ali pripravljenih jedi. Kupite jih lahko ločeno ali v praktičnih kompletih primernih velikosti za različna živila.

Za prenašanje domače hrane za s sabo - v šolo ali v pisarno - si oglejte našo izbiro zabojčkov za kosilo.

Oglejte si zabojčke za kosilo

 

Kako urediti prostor s koritom? Pomivanje posode še nikoli ni bilo tako... stilsko! Verjeli ali ne, ampak pripomočki za pomivanje posode vam ne bodo pomagali le pri dejanskem pomivanju posode, temveč tudi pri zagotavljanju čim večje higiene in elegantni ter praktični organizaciji prostora okrog pomivalnega korita.

Pripomočki za pomivanje posode

Med pripomočki za pomivanje posode na voljo v Kulini, boste našli veliko pripomočkov, ki bodo vaše pomivalno korito ne le bolje organizirali, ampak tudi izboljšali higieno. Verjetno veste, da kuhinjske gobice in krpe za pomivanje posode vsebujejo več bakterij kot kuhinjske ščetke in če jih hranite v pomivalnem koritu, je to še slabše, saj se ne posušijo pravilno. V Kulini vam nudimo različne rešitve za pomivalni prostor, ki bodo poskrbele za nadzor nad temi pripomočki, poleg tega pa bo vaše pomivalno korito videti lepše.

V naši ponudbi pripomočkov za pomivanje posode najdete vzdržljive in elegantne krtače za pomivanje, z vgrajenimi dozatorji za milo ali priseske za enostavno shranjevanje, posebna stojala in organizatorje za krtače za posodo, milo ali gobico, ki jih lahko postavite zunaj korita ali obesite v njem in dozirnike za milo ali pomivalne posode.

Pripomočki za pomivanje posode

 

Odcejalniki

Ali potrebujete stojalo za odcejanje in sušenje posode?

Če pomivalnega stroja ne uporabljate pogosto, če živite sami ali ne kuhate doma, potem verjetno potrebujete stojalo za odcejanje in sušenje posode. Ne bodite zaradi tega nesrečni, saj boste v Kulini našli precej široko ponudbo modernih, elegantnih odcejalnikov, pladnjev za odcejanje posode (tudi razširljivih), odcejalnikov za jedilni pribor in blazinic za pomivalno korito. Njihov dizajn ni le preprost in eleganten, ampak jih odlikujejo tudi številne praktične funkcije, ki vam bodo olajšale življenje ob pomivalnem koritu.

Odcejalniki

 

Katere vrste kuhinjskega tekstila potrebujete v svoji kuhinji?

Kuhinjski tekstil je zelo pomemben za ohranjanje čistoče, varnosti in stila v kuhinji. Kuhinjske krpe vam pomagajo pri pomivanju posode, kuhinjski predpasnik je vaša zaščitna obleka za kuhanje in serviranje pripravljenih jedi na mizo, rokavice za pečico in podloge za lonce pa varujejo pred vročino in preprečujejo, da bi dno vročih loncev in ponvic uničilo vaše površine pulta in mize.

Preverite naš izbor stilskih kuhinjskih brisačk, ki bodo vaši kuhinji dodali posebnost, praktične kvalitetne predpasnike, idealne za kuhanje v zaprtih prostorih ali zunaj ali pa izberite tekstilne blazinice za lonce in podloge, ki bodo zaščitile vaše roke in delovne površine. Oglejte si tudi našo bogato zbirko podstavkov za zaščito vaših miz in pultov.

Oglejte si kuhinjski tekstil